.
 

News 2004
Datum
29/12/04   Ziekte van Crohn : micropartikels onder de loep
De exacte oorzaak van de ziekte van Crohn, een vorm van darmontsteking, is niet gekend. Onderzoek spitst zich vooral toe op de factoren die de ontsteking zouden kunnen beïnvloeden. Daartoe behoren de ingenomen micropartikels die het voorwerp zijn van nieuwe research.
22/12/04   De « valse vetten » ontgiften
Bij een vermageringsdieet brengt het lichaam bepaalde toxische bestanddelen terug in omloop die opgeslagen waren in het vetweefsel. Met olestra, dat pseudo-vet dat niet opgenomen wordt, zou de schade beperkt kunnen blijven.
15/12/04   De Amerikaanse droom van de ... kilo's
De immigranten in het land van Uncle Sam nemen alras de slechte voedingsgewoonten aan. Gemiddeld duurt het slechts 15 jaar vooraleer ze een « doorsnee Amerikaan » worden...
08/12/04   Obesitas : slapen of verdikken
Voor het eerst werd in een Belgisch-Amerikaanse studie een verband gelegd tussen slaapgebrek en de hormonale veranderingen die een rol spelen bij eetlusttoename en risico van obesitas.
01/12/04   Appelen eten om Alzheimer te voorkomen ?
Appelen zijn bijzonder rijk aan bepaalde antioxidantia, vooral de soorten met een mooie rood-oranje kleur. Dit kenmerk lijkt interessant tegen de ziekte van Alzheimer.
24/11/04   Eierstokkanker : melk als oorzaak ?
In een Zweedse studie wordt gesuggereerd dat gebruik van zuivelproducten het risico op ovariumkanker zou kunnen verhogen.
17/11/04   Teveel toegevoegde suikers op ons bord ?
Het rapport van het Agence française sanitaire des aliments kent geen genade voor de toegevoegde enkelvoudige koolhydraten. Het wijst met een beschuldigende vinger naar het gebrek aan transparantie van de voedingsindustrie.
10/11/04   Rode wijn tegen longkanker
Longkanker houdt in de meeste gevallen verband met roken. Maar dat belet niet dat ook de voeding een rol kan spelen bij het risico op die aandoening. In een nieuwe studie werd meer bepaald de invloed van alcoholische dranken onderzocht. En de resultaten waren zeer verschillend van de ene drank tot de andere..
03/11/04   Kanker : bescheiden profiel voor groenten en fruit
Fruit- en groenteconsumptie wordt klassiek aanbevolen om het risico op aandoeningen zoals hart- en vaataandoeningen en kanker te verminderen. In een nieuwe studie bij twee grote steekproeven worden eerder bescheiden resultaten gemeld.
27/10/04   Melk: ook voor mannen
Aan oudere vrouwen wordt al aanbevolen meer zuivelproducten te verbruiken om het risico op botbreuken te verminderen. Daarbij wordt vergeten dat ook mannen daar voordeel kunnen uit halen. Vanaf een bepaalde leeftijd vermindert immers het verschil qua risico op osteoporose tussen beide geslachten...
20/10/04   De appel kraakt kanker
Vorsers hebben een nieuwe weg ontdekt langswaar bepaalde kleine bestanddelen van de appel een "anti-kanker-effect" uitoefenen.
13/10/04   Alcoholoverdaad slecht voor het bloed...
Redelijk regelmatig alcoholverbruik doet weliswaar de cardiovasculaire sterfte dalen maar dat geldt helemaal niet voor zuippartijen. Volgens Nederlandse onderzoekers dient de verklaring hiervoor gezocht bij de bloedplaatjes...
06/10/04   Prostaat en alcohol : rood maakt het verschil
Wat is de invloed van alcoholverbruik op het risico op prostaatkanker ? Het lijkt dat dit afhangt van de soort drank. In een nieuwe studie werd aangetoond dat rode wijn bijzonder gunstig is.
29/09/04   De Belg onderschat de goede microben...
De Belg heeft angst voor microben. Die vrees voor bacteriën ligt aan de basis van heel wat vooroordelen.Volgens een recente enquête door Yakult* weet amper de helft van de Belgen dat bacteriën ook goed kunnen zijn voor de gezondheid...
22/09/04   Placebococktail in nachtclubs
De combinatie van energiedrankjes of « smart-drinks » en alcohol wordt veel gedronken vooral in nachtclubs om de prestaties te verbeteren. Voor het eerst werd hierover een onderzoeksstudie verricht.
15/09/04   Vis steekt een hart onder de riem
In een uitgebreid literatuuroverzicht worden de weldaden voor de gezondheid van hart en slagaders van visconsumptie nog eens herhaald. Maar deze keer worden veel steviger argumenten aangehaald.
08/09/04   Atkins : mythe en werkelijkheid
Het Atkins-dieet en de talrijke varianten ervan met een geringe koolhydraataanbreng kennen een groeiend succes. In een nieuw overzicht van de gegevens krijgen we een idee van de doeltreffdnheid en de ....veiligheid ervan.
01/09/04   Obesitas : de soft-drinks op de beklaagdenbank
De hypothese werd al vaak aangehaald voor kinderen. Nu krijgt ze alsmaar meer gewicht bij volwassenen, vooral ook in verband met type 2 diabetes...
25/08/04   « Light-dranken » :opgelet voor de dosis !
Moeten we bezorgd zijn over de hoeveelheid light-dranken die door kinderen of adolescenten worden verbruikt? Normaal gezien niet. Maar toch...
18/08/04   Wijn beter dan gin voor het hart
In een recent onderzoek werden de effecten vergeleken van twee alcoholische dranken, met name rode wijn en gin. En het druivennat bleek superieur.
15/07/04   Eiwitdiëten bedreigen de foetus
De mode van de hyperproteïnediëten zou wel eens nefaste gevolgen kunnen hebben op de voortplanting.
30/06/04   Gezonde ogen door fruit
Een recent onderzoek heeft aangetoond dat eten van fruit gepaard gaat met een geringer risico op ouderdomsgebonden maculopathie.
24/06/04   Fast-food : niet alle adolescenten gelijk
Alhoewel men vaak aan fast-food een buitensporige calorieaanbreng kan verwijten, blijft de rol ervan bij obesitas controversieel. In een nieuwe studie werd aangetoond dat het gewicht van invloed is...
17/06/04   Obesitas : de " jojo " verzwakt de afweersystemen
Voor het eerst werd in een preliminaire onderzoeksstudie een verband aangetoond tussen gewichtschommelingen en de doeltreffendheid van het immuunsysteem.
09/06/04   Een gezond hart : borst beter dan papfles
Regelmatig staan we voor verrassingen bij de onderzoeken naar de weldaden van moedermelk. Dit keer gaat het over cardiovasculaire preventie op lange termijn waar de borst eens te meer een troefkaart uitspeelt. Nog maar eens een overwinning van moeder natuur...
25/05/04   Meer evenwicht aan het einde van de lijn
Een nieuwe aanpak om het voedingsevenwicht te verbeteren: het telefoonconsult.
19/05/04   Vis om beter om te groeien?
Volgens een Brits onderzoek zouden vrouwen die regelmatig vis eten in de loop van hun zwangerschap minder risico lopen om een kind te krijgen met een laag geboortegewicht.
12/05/04   Ecologische hespen
Door het reduceren van het eiwitpercentage in de voeding van varkens is het mogelijk de impact van de veeteelt op het milieu te verminderen, met name door het verbeteren van de luchtkwaliteit.
05/05/04   Calcium tegen nierstenen ?
Meestal wordt na een niersteencrisis een calciumarm dieet gevolgd. Die routine blijkt nu niet meer gerechtvaardigd volgens de resultaten van een recent onderzoek over dat onderwerp...
28/04/04   Olijfolie en lipidenevenwicht
Alhoewel olijfolie relatief arm is aan omega-6 vetzuren en praktisch geen omega-3 vetzuren bevat, heeft ze toch een gunstige invloed op de verhouding in het bloed van die twee groepen vetzuren.
22/04/04   Cholesterolverlagende voedingsmiddelen: de wals van de sterolen
Ook al werd al van de sterolesters aangetoond dat ze doeltreffend de cholesterolspiegel doen dalen, toch kan dat effect min of meer uitgesproken zijn afhankelijk van het voedingsmiddel waarin ze geïncorporeerd zijn.
31/03/04   Kanker : wat achter vitamine E schuilgaat
Vorsers hebben aangetoond dat een welbepaalde vorm van vitamine E gepaard gaat met een significante daling van risico op blaaskanker.
25/03/04   Hypertensie : met of zonder alcohol ?
Moeten alcoholische dranken bij patiënten met hoge bloeddruk worden verboden? De wetenschappelijke wereld wordt door die vraag in twee verdeeld want er zijn argumenten pro en contra. Een nieuwe onderzoeksstudie bracht opheldering.
18/03/04   Wat eten Waalse jongeren?
Adolescenten verwaarlozen vaak hun voeding. Uit een enquête van de Afdeling Gezondheidspromotie van de ULB is gebleken dat tussen 1986 en 2002 de toestand alleen maar verslechterd is in de Waalse gemeenschap, samen met de explosie van obesitas.
11/03/04   Vitamine B9 : de vruchten van verrijking
Door op grote schaal vitamine B9 toe te voegen in de voedselketen lijkt de sterfte door cerebrovasculair accident en hartziekten te dalen in de Verenigde Staten.
03/03/04   Voeding en diabetes : state of the art
In een overzicht van de literatuur wordt een indeling gemaakt van de mogelijke verbanden tussen voeding en risico op type 2 diabetes in functie van de graad van zekerheid.
25/02/04   Cardiovasculaire preventie : fruit en granen een hart onder de riem
Reeds lang is men van mening dat de gezondheid van hart en bloedvaten kan verbeteren door meer vezels op ons bord te brengen. Maar nu wordt voor het eerst in een zeer grootschalig onderzoek gesuggereerd dat de botanische oorsprong van de vezels eveneens van belang is.
19/02/04   Te veel ijzer leidt tot te veel suiker
Er zijn aanwijzingen dat aanzienlijke ijzerreserves leiden tot een verhoogd risico op type 2 diabetes.
12/02/04   Mislukking van vitamines tegen CVA
Is cardiovasculaire preventie door middel van vitaminen een utopie? Daar wijzen in ieder geval de resultaten op van een grootschalig klinisch onderzoek waarin de beloften niet bewaarheid werden wat betreft preventie van cerebrovasculaire accidenten.
05/02/04   Selenium : het mannelijke antioxidans ?
In een Belgisch onderzoek werd een omgekeerd verband aangetoond tussen het selenium in het bloed en het risico op kanker maar uitsluitend bij mannen.
28/01/04   Koffie en diabetes : vriend of vijand?
In twee grootschalige onderzoeksstudies werd het verband onderzocht tussen koffieverbruik en type 2 diabetes. Het minste dat we kunnen zeggen is dat de befaamde opkikker het er goed van afbrengt...
22/01/04   Geen antioxidantia meer voor sporters ?
Het tekort aan antioxidantia is erg goed bekend in de sportkleedkamers, maar vergt niet noodzakelijk een suppletie...
14/01/04   Teveel PCB in Europese zalm ?
Een Amerikaans onderzoek waarschuwt tegen het overmatige gehalte PCB en dioxines in gekweekte zalm, in het bijzonder op de Europese markt. Is dat gevaar reëel?
07/01/04   Felle terugkeer van de koudeketen
Franse vorsers komen met een nieuwe hypothese over de oorzaken van de ziekte van Crohn : de hypothese van de koudeketen.

Google

Web
H&F.be