.
 

News 2004
<< previous next >>

Wat eten Waalse jongeren?

Adolescenten verwaarlozen vaak hun voeding. Uit een enquête van de Afdeling Gezondheidspromotie van de ULB is gebleken dat tussen 1986 en 2002 de toestand alleen maar verslechterd is in de Waalse gemeenschap, samen met de explosie van obesitas.

Door Nicolas Rousseau

News van :
18 Maart 2004

het artikel drukken

Sinds 1986 neemt om de 2 tot 4 jaar de afdeling gezondheidspromotie van de ULB (ULB-Promes) de gezondheids- en welzijnspols van schoolgaande jongeren in de Waalse gemeenschap van het vijfde lager tot het zesde middelbaar. Alle enquêtes samen hebben betrekking op een globale steekproef van 57 675 leerlingen. De laatste gezondheidsbarometer bij 14 748 leerlingen werd bekendgemaakt ter gelegenheid van een persconferentie van Nicole Maréchal, Minister van Hulp aan de Jeugd en van de Gezondheid in de Franse gemeenschap. We geven hier de belangrijkste conclusies weer op voedingsgebied.

Minder fruit en groetenen

Het is geen primeur meer dat de huidige generaties minder fruit en groenten eten. In 1986 gaf nog 77 % van de leerlingen tussen 13 en 15 jaar aan minstens elke dag een stuk fruit te eten. Dat percentage is echter van jaar tot jaar gedaald om in 2002 minder dan 50 % te bedragen, ook in het lager onderwijs.

Dezelfde droevige vaststelling werd gedaan voor de groenten. Over 16 jaar enquêtes is de prevalentie van minstens een keer per dag groenteverbruik teruggevallen tot 68 %, hetzij een daling met bijna 20 % in dezelfde leeftijdgroep.

Verdere analyse geeft aan dat meisjes meer plantaardige producten eten dan jongens en dat de jongeren van het algemeen onderwijs het er nog het best van afbrengen.

Het verbruik van fruit, maar niet van groenten, vertoont tevens een neerwaartse trend met de leeftijd.

First, Fast and smart food

Op gebied van dranken geeft in 2002 meer dan een leerling op twee tussen 13 en 15 jaar oud toe dagelijks suikerdranken te gebruiken. Maar er zijn meer leerlingen van het technisch en beroepsonderwijs die dergelijke dranken consumeren.

De zelfde trend is merkbaar voor zoetigheden die dagelijks door bijna 60 % van de jongeren van die leeftijd worden gebruikt en vooral door jongens.

Het dagelijks verbruik van frieten neemt lichtjes af met de leeftijd, vooral dan in het algemeen onderwijs. In het beroepsonderwijs daarentegen staan frieten dagelijks op het menu vooral tijdens de eerste jaren.

De hamburger blijft een vaste waarde net zoals de hot dog die een stabiele consumptie vertoont. Het zijn wel altijd de jongste leerlingen met de jongens op kop die het talrijkst zijn om die eetwaren minstens een keer per dag te verorberen.

Ontbijt in de vergeethoek

Vooral vrouwelijke adolescenten hebben de neiging hun ontbijt over te slaan: 24 % van de meisjes neemt systematisch geen ontbijt tegenover 20 % van de jongens. Die slechte gewoonte neemt toe met de leeftijd, vooral in het technisch en beroepsonderwijs (respectievelijk 58 en 47 % neemt een ontbijt tegenover 71 % in het algemeen onderwijs).

Die nefaste balans is zeker alarmerend, temeer omdat ook in Vlaanderen een zelfde negatieve echo weerklinkt. Maar wat wordt er gedaan om eraan te verhelpen?

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Bron :
La santé et le bien-être des jeunes d'âge scolaire. Quoi de neuf depuis 1994 ? Unité de Promotion Education Santé (ULB-Promes) – december 2003

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés