.
 

News 2004
<< previous next >>

Selenium : het mannelijke antioxidans ?

In een Belgisch onderzoek werd een omgekeerd verband aangetoond tussen het selenium in het bloed en het risico op kanker maar uitsluitend bij mannen.

Door Nicolas Rousseau

News van :
05 Februari 2004

het artikel drukken

Belgische onderzoekers van de Université libre de Bruxelles (ULB) hebben onlangs nieuwe gegevens gepubliceerd van de befaamde BIRNH-studie (Belgian Interuniversity Study on Nutrition and Health), die dateert van midden de jaren '80. Daarin worden de bloedconcentraties van selenium vergeleken met het risico op kankersterfte.

Selenium en provitamine A

De concentraties van selenium in het serum van 201 mensen overleden aan de gevolgen van kanker in de loop van BIRNH werden vergeleken met die van 603 mensen in goede gezondheid van dezelfde sekse en leeftijd. Resultaat : selenium is een sterke en onafhankelijke marker van het risico op kanker…in dezelfde mate als het bèta-caroteen in de voeding: allebei oefenen ze een beschermende werking uit terwijl roken in omgekeerde zin inwerkt.

Toch is er een nuance : het beschermend effect is enkel significant bij mannen. Bij mannen met de laagste aanbreng van selenium is het sterfterisico door kanker vermenigvuldigd met 2,2 in vergelijking met hen die de hoogste aanbreng van selenium hebben. Dat risico is met 2,5 verhoogd als er een geringe aanbreng is van bèta-caroteen, maar ook hier weer bij het sterke geslacht.

In beide seksen nochtans heeft roken een nefast effect met een verhoging van de mortaliteit door kanker ook al is de mate ervan bij de vrouw lager (risico vermenigvuldigd met 1,6 tegenover 2,9 bij de man).

Allemaal of toch bijna

Alle kankers, met uitzondering van prostaat- en hersenkanker, tonen een significant verband met de bloedconcentraties van selenium….uitsluitend bij mannen.
De auteurs van de studie opperen twee verklaringen voor dat verschil tussen de seksen. Het zou kunnen dat de kankers die het meest gevoelig zijn voor seleniumtekort het meest voorkomen bij mannen ofwel dat vrouwen minder gevoelig zouden zijn aan lage seleniumgehalten dan mannen.

Volgens prof. Jean Nève (Instituut van Farmacie, ULB), een van de coördinators van het onderzoek, weerspiegelen de vastgestelde bloedconcentraties van selenium een gemiddelde voedingsaanbreng van de orde van grootte van 50 mcg per dag. Die is dus in België lichtjes onder de aanbevolen dagelijkse aanbreng (70 mcg per dag). Misschien komt dat doordat zeeproducten te weinig op tafel komen en dat zijn de rijkste seleniumbronnen, met name de schaaldieren….

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Bron :
Kornitzer et al. European Journal of Clinical Nutrition 2004 ; 58, 98-104

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés