.
 

News 2004
<< previous next >>

Voeding en diabetes : state of the art

In een overzicht van de literatuur wordt een indeling gemaakt van de mogelijke verbanden tussen voeding en risico op type 2 diabetes in functie van de graad van zekerheid.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
03 Maart 2004

het artikel drukken

De stelling dat de voeding een invloed uitoefent op het diabetesrisico is een open deur intrappen. Maar het is niet altijd makkelijk de waarde in te schatten van de talrijke aanbevelingen en adviezen. Dat werd nu net gepoogd in een nieuwe onderzoeksstudie waarin de epidemiologische en experimentele gegevens alsook die uit interventiestudies over voeding werden gecontroleerd. De meest waardevolle hierbij zijn de onderzoeken bij mensen met een lange follow-up. De auteurs hebben aldus de belangrijke bestaande verbanden aan het licht gebracht en ze ingedeeld al naargelang de graad van zekerheid.

Energiebalans

Ze hebben aldus als “ overtuigend” een risicoreductie op type 2 diabetes bij volwassenen te veroorzaken ingedeeld : fysieke activiteit, behoud van een normaal lichaamsgewicht, vrijwillig gewichtsverlies bij volwassen met een glucoseintolerantie (koolhydraatstoornis in het bloed die vaak gepaard gaat met het ontstaan van type 2 diabetes).

Omgekeerd bleek het risico op type 2 diabetes verhoogd in geval van obesitas of overgewicht, intra-abdominale obesitas (vetopstapeling ter hoogte van de buik) en fysieke inactiviteit.

Vetten en glycemische index

Tot de “waarschijnlijke” factoren die bijdragen tot het ontstaan van de aandoening behoren een belangrijke aanbreng van verzadigde vetzuren terwijl niet zetmeelachtige polysacchariden (vooral de voedingsvezels) het risico doen afnemen.

Als “mogelijke” factoren op basis van het bestaand bewijsmateriaal zijn er de omega 3-vetzuren, de voedingsmiddelen met een lage glycemische index (die slechts geleidelijk aan het suikergehalte doen stijgen) en borstvoeding met een beschermend effect en de aanbreng van totale vetten en van trans-vetzuren (gevormd door verharding van plantaardige oliën) met een risicoverhogende werking.

Dat betekent echter niet dat er geen andere mogelijke voedingselementen zouden kunnen bestaan om de preventieve voeding te optimaliseren maar hier werden de prioriteiten vastgelegd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken blijkt suiker zelf niet van essentieel belang te zijn…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Ref. :
Steyn NP et al ; Public Health Nutr 2004 ;7(1A) :147-65.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés