.
 

News 2004
<< previous next >>

Calcium…tegen nierstenen ?

Meestal wordt na een niersteencrisis een calciumarm dieet gevolgd. Die routine blijkt nu niet meer gerechtvaardigd volgens de resultaten van een recent onderzoek over dat onderwerp…

Door Nicolas Rousseau

News van :
05 Mei 2004

het artikel drukken

In verschillende onderzoeken werd al geopperd dat calcium in de voeding een beschermend effect zou hebben tegen nierlithiase bij ouderen. Een nieuwe studie wijst uit dat preventie door calcium ook van toepassing is bij jonge vrouwen.

Amerikaanse vorsers van de Harvard Medical School in Boston hebben de voedingsgegevens geanalyseerd van 96 000 verpleegsters uit de befaamde Nurse's Health Study van begin de jaren ‘90 tot mei 1999. In de follow-up kregen 1 223 jonge vrouwen symptomen van nierlithiase (of “nierstenen”).

Tussen die " slachtoffers " waren diegenen met de hoogste calciumaanbreng via de voeding 27 % beter beschermd dan de vrouwen met de laagste aanbreng.

Ook al lijkt calciumsuppletie dat risico bij senioren te verhogen, dan is dat helemaal niet het geval bij jonge vrouwen… Maar er zijn evenmin positieve effecten verbonden aan dergelijk supplement.

Andere middelen hebben een gunstig effect tegen niersteenvorming: de fytaten, die het risico met 37 % doen dalen bij vrouwen met de hoogste aanbreng in magnesium- en/of calciumfytaat, consumptie van dierlijke eiwitten en hydratatie. Omgekeerd gaat een te groot suikerverbruik gepaard met een verhoogd risico.

Vroeger werd de fytaten verweten nefaste effecten te hebben op de darmabsorptie van calcium, maar heden ten dage komen ze in een nieuwe gunstig daglicht te staan. Eens te meer dus een reden om het belang te benadrukken van de consumptie van volle graanproducten en peulvruchten…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Ref.
Curhan GC et al Arch Int Med 2004 ; 164 (8) :885-91

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés