.
 

News 2004
<< previous next >>

De appel kraakt kanker

Vorsers hebben een nieuwe weg ontdekt langswaar bepaalde kleine bestanddelen van de appel een "anti-kanker-effect" uitoefenen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
20 Oktober 2004

het artikel drukken

We kennen het gezegde « een appel per dag houdt de dokter weg» en de appel is al sinds mensenheugenis een symbool van gezondheid. Er worden aan de appel tal van interessante eigenschappen toegeschreven die trouwens voor het grootste deel ook gelden voor alle fruitsoorten (waaronder de aanwezigheid van antioxidantia mogelijk beschermend werken tegen kanker). Maar de appel blijft ons verder verrassen. Vorsers van INSERM in Straatsburg, waarvan de onderzoeken op de derde internationale conferentie over de grenzen van de research over kankerpreventie werden voorgesteld (Seattle, 18 oktober 2004) hebben een nieuw licht geworpen op die bescherming.

Vrucht van het paradijs

Het team van dr. Francis Raul was geïnteresseerd in de polyfenolen van de vrucht van het paradijs en maakten een onderscheid tussen twee hoofdgroepen: de monomeren, met geringe afmetingen, waartoe de flavonoïden (catechinen en epicatechinen) behoren en de grotere, de oligomeren en de polymeren zoals de procyanidinen, die we ook overvloedig in wijn en cacao aantreffen. Ze hebben kankercellen blootgesteld aan die twee groepen polyfenolen om de effecten ervan na te gaan op bepaalde celmerkers en op de tumorgroei.

Resultaten : terwijl met de flavonoïden geen effecten werden vastgesteld, gaven de procyanidinen belangwekkende resultaten : die lokken celsignalen uit die een kettingreactie van chemische reacties in gang stellen die leidt tot apoptosis, dus geprogrammeerde celdood. De apoptosis is een cruciaal element voor het organisme om de ontwikkeling van kankercellen onder controle te houden.

Met de schil

Op basis van die vaststelling hebben de onderzoekers procyanidinen van de appel toegediend in het drinkwater van laboratten die blootgesteld waren aan een cancerigeen dat colonkanker verwekt. Na 6 weken hadden de ratten die het procyanidinemengsel hadden gekregen twee keer minder precancereuse laesies dan de ratten die enkel gewoon water hadden gekregen.

Het is voor het eerst dat op dergelijke manier het anticancerigeen effect werd aangetoond op de vernietiging van kankercellen. Ook al maakt dat van de appel nog geen antikanker vaccin, toch openen die onderzoeken de deur naar beloftevolle onderzoeken bij de mens. Dit is een gelgenheid om eraan te herinneren dat de procyanidinen van de appel vooral in de schil aanwezig zijn…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés