.
 

News 2004
<< previous next >>

Prostaat en alcohol : rood maakt het verschil

Wat is de invloed van alcoholverbruik op het risico op prostaatkanker ? Het lijkt dat dit afhangt van de soort drank. In een nieuwe studie werd aangetoond dat rode wijn bijzonder gunstig is.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
06 Oktober 2004

het artikel drukken

De talrijke onderzoeken over het verband tussen alcohol en prostaatkanker brachten tot heden toe geen duidelijkheid : in sommige werd een beschermend effect gevonden terwijl in andere het omgekeerde werd beweerd. In een nieuwe studie door vorsers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle werd meer helderheid gebracht.

De onderzoekers hebben de gewoonten vergeleken wat betreft alcoholische dranken bij 753 patiënten bij wie een prostaatkanker werd gediagnosticeerd met die van een groep van 703 gezonde mannen die als controle dienst deden. Er werden inlichtingen ingewonnen over de aard van de tumoren en de auteurs hebben in hun analyse rekening gehouden met de aanwezigheid van andere risicofactoren zoals familiale antecedenten, voeding, opsporing van prostaatkanker, roken.

Met de helft verminderd

Zoals in andere studies werd geen duidelijk verband aangetoond voor het totale alcoholverbruik. Maar als rekening werd gehouden met de aard van de drank bleek de supprematie van rode wijn : voor elke glas rode wijn per week daalde het risico op prostaatkanker met 6 %. Bij mannen die minstens 4 glazen rode wijn per week dronken was de incidentie van prostaatkanker met ongeveer 50 % gedaald.

Er werd daarentegen helemaal geen beschermend effect vastgesteld door drinken van bier of sterke dranken. Dat verschil pleit dus in het voordeel van een rol van andere bestanddelen dan alcohol. Rode wijn is gekend als bron van flavonoïden, met name resveratrol.

Op basis van labogegevens zou resveratrol een beschermend effect kunnen uitoefenen via talrijke mechanismen : antioxiderend effect waardoor de vrije radicalen kunnen geneutraliseerd worden, anti-inflammatoir effect waardoor bepaalde enzymen kunnen geblokeerd worden die een rol spelen bij tumorontwikkeling, afname van de celproliferatie, stimulatie van de apoptose of geprogrammeerde celdood met een bepaalde controle op de kankercellen en tenslotte een licht oestrogeeneffect waardoor het testosterongehalte daalt, het mannelijk hormoon dat prostaatkanker bevordert.

De auteurs preciseren dat het niet de bedoeling is mensen aan te zetten tot drinken want dan is er risico op alcoholmisbruik en daardoor nemen dan alle kankers samen weer toe. Wel lijken de mannen die 4 tot 8 glazen van 120 ml per week drinken zich in de optimale zone te bevinden.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Ref. :
Schoonen W M et al. International Journal of Cancer, publicatie gepland op 15 oktober 2004

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés