.
 

News 2004
<< previous next >>

De Belg onderschat de goede microben...

De Belg heeft angst voor microben. Die vrees voor bacteriën ligt aan de basis van heel wat vooroordelen.Volgens een recente enquête door Yakult* weet amper de helft van de Belgen dat bacteriën ook goed kunnen zijn voor de gezondheid...

Door Nicolas Rousseau

News van :
29 septembre 2004

het artikel drukken

Bijna 9 Belgen op 10 zijn van mening dat bacteriën schadelijk zijn voor de gezondheid en ziekten veroorzaken. Op de vraag wat het effect is van bacteriën antwoordt 1 Belg op 4 dat ze schadelijk zijn voor kanker, 1 op 6 denkt dat ze de seksuele potentie ondermijnen en de cholesterol verhogen en 50 % van de Belgen gelooft dat bacteriën seksueel overdaagbare aandoeningen (SOA) veroorzaken,...

Daarenboven weet amper de helft van de Belgen dat er ook gunstige bacteriën bestaan. Maar gunstig voor wat? Een ander schijnbaar moeilijke vraag (want slechts 1 Belg op 3 weet het juiste antwoord) is of bepaalde bacteriën een positief effect kunnen hebben op onze darmflora, onze spijsvertering en onze natuurlijke afweermiddelen.

Een te cultiveren flora

We weten nu dat de darmflora een apart orgaan vormt dat een determinerende rol speelt in onze gezondheidstoestand. En toch weet amper 2 % van de Belgen dat bacteriën noodzakelijk zijn voor een goed functioneren van onze darmflora.

Dat is dan nog een understatement want onze darmen bevatten ongeveer 1 kg bacteriën, waarvan de helft goede bacteriën zijn (bijvoorbeeld lactobacillen en bifidobacteriën). Zowat 100 000 miljard bacteriën van meer dan 500 stammen, zowel gunstige als schadelijke, zijn permanent aanwezig in onze darmflora. Het komt erop aan een goed evenwicht te behouden tussen die twee groepen.

Waar zijn ze te vinden ?

De soort voedingsmiddelen die daartoe nodig zijn lijken eveneens slecht gekend. Yoghurt staat op een goede plaats in de inventaris (25 %), en ook probiotische zuivelproducten (20 %), fruit (19 %) en groenten (5 %), die onrechtstreeks bijdragen tot het vermenigvuldigen van de goede bacteriën (via gisting van de vezels die erin aanwezig zijn), melk (10 % van de antwoorden) levert geen goede bacteriën net zoals de vezels uit graanproducten (9 %, volkorenbrood, -pasta,-rijst), die maar weinig gefermenteerd worden en voornamelijk mechanisch de darmtransit stimuleren.

Probiotica, wat is dat ?

De markt van de zuivelproducten is formeel : 50 % van de Belgen verbruikt regelmatig probiotica. Ondanks alles kan bijna 85 % van de ondervraagden het concept van probiotica niet omschrijven. Slechts 6 % van de Belgen weet dat probiotica levende bacteriën zijn die gunstig zijn voor de gezondheid. Sommigen zijn van mening dat het gaat om voedingssupplementen, anderen om geneesmiddelen zoals antibiotica, of ook nog om biologische producten zoals vitaminen !

De nood aan informatie voor de consument blijft dan ook steeds zeer actueel …

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

*Het Belgische enquêtebureau INRA heeft de vorige maand
1 070 landgenoten bevraagd op aanvraag van Yakult Belgium nv/sa.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés