.
 

News 2004
<< previous next >>

Eierstokkanker : melk als oorzaak ?

In een Zweedse studie wordt gesuggereerd dat gebruik van zuivelproducten het risico op ovariumkanker zou kunnen verhogen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
24 November 2004

het artikel drukken

Kan veel melk drinken de gezondheid schaden? Er zijn er veel die dat beweren maar zonder enig wetenschappelijk bewijs. Sommige auteurs hebben al de hypothese geopperd die stelt dat door een verhoogde aanbreng van zuivelproducten en lactose het risico op ovariumkanker zou verhogen. Maar tot op heden wordt die hypothese door weinig gegevens gesteund.

Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm hebben meer dan 60 000 vrouwen tussen 38 en 76 jaar oud van de « Swedish Mammography Cohort » gevolgd. Geen van hen leed aan kanker bij het begin van de studie. Ze hielden een dagboek bij waarin de frequentie werd genoteerd van consumptie van melk, yoghurt, klaas, ijsroom en boter. De follow-upperiode bedroeg gemiddeld 13,5 jaar.

Verdubbeld risico

De auteurs stelden vast dat de liefhebbers van melk en zuivelproducten een verhoogd risico hadden op een van de vormen van ovariumkanker, het epitheliaal sereus ovariumcarcinoom (de meest frequente van de drie soorten ovariumkanker). De vrouwen die elke dag minstens vier porties zuivelproducten namen (alle producten door elkaar) hadden een risico op sereuze ovariumkanker dat twee keer hoger was dan dat van vrouwen die dagelijks minder dan twee van dergelijke producten consumeerden. We merken hier nog op dat er geen enkele invloed bleek te bestaan op de andere soorten ovariumkanker.

Van alle zuivelproducten is het verband met melk het meest uitgesproken : de vrouwen die minstens twee glazen melk per dag dronken hadden een verdubbeling van hun risico op sereuze ovariumkanker in vergelijking met vrouwen die geen of weinig melk dronken. De analyses wijzen tevens op een positieve relatie tussen lactoseconsumptie en het risico op deze kankersoort.

De auteurs zijn niet in staat een verklaring te geven voor hun waarnemingen. Ze preciseren tevens dat hun resultaten met voorzichtigheid dienen geïnterpreteerd te worden omwille van het geringe aantal kankers (266 ovariumkankers, waarvan 125 sereuze ovariumkankers), zodat de statistische betekenis beperkt is. Een geopperde verklaring is dat het galactose, een van de bestanddelen van lactose, een toxisch effect zou kunnen uitoefenen op de ovocyten, de reproductiecellen van de eierstokken. Maar dat valt nog te bewijzen, en ander onderzoek is nodig alvorens conclusies te trekken.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Ref :
Larsson SC et al. Am J Clin Nutr 2004;80(5):1353-7.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés