.
 

News 2004
<< previous next >>

Obesitas : de " jojo " verzwakt de afweersystemen

Voor het eerst werd in een preliminaire onderzoeksstudie een verband aangetoond tussen gewichtschommelingen en de doeltreffendheid van het immuunsysteem.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
17 Juni 2004

het artikel drukken

Voor een obees individu gaat gewichtverlies ontegensprekelijk gepaard met tal van voordelen voor zijn gezondheid, met name voor het risico op type 2 diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en waarschijnlijk ook kanker. Maar de opeenvolgende van cycli van gewichtverlies en –toename, die worden omschreven als “jojo-effect”, zijn meestal niet gunstig.

In een nieuw onderzoek door een team van het Fred Huntchinson Cancer Research Center in Seattle werd het verband bestudeerd tussen gewichtschommelingen en immuunfuncties. Daartoe hebben de vorsers 114 gemenopauzeerde vrouwen met overgewicht ondervraagd om een geschiedenis te kunnen opstellen van hun gewichtsvariaties in de loop van de vorige 20 jaar. Ze hebben dan die gegevens vergeleken met de activiteit van de killer-cellen of de " Natural-Killer " (NK). Die cellen spelen een hoofdrol in het immuunsysteem; ze doden virussen en op basis van laboonderzoeken blijken ze in staat ook kankercellen te kunnen doden. Een geringe activiteit van die cellen gaat gepaard met een groter risico op kanker en een verhoogde vatbaarheid voor verkoudheden en infecties.

Tussen 30 en 40 %

De resultaten van die studie tonen aan dat die activiteit van de NK-cellen niet wordt beïnvloed door een eenmalig gewichtsverlies van 9 kilo of meer. Vermageren schaadt dus niet aan de immuniteit. Maar herhaalde episoden van gewichtsverlies hebben wel een significante invloed op die parameter: vrouwen die meer dan 5 keer gewicht hadden verloren vertoonden een daling van de activiteit van de NK-cellen met ongeveer 30 %.

Omgekeerd lijkt de stabiliteit van het gewicht een gunstige invloed te hebben op de immuunsystemen. Vrouwen die gedurende 5 jaar of meer een stabiel gewicht hadden vertoonden een activiteit van hun NK-cellen die 40 % hoger lag dan die bij vrouwen bij wie het gewicht slechts minder dan 2 jaar stabiel was gebleven.

Ook al gaat het hier om een preliminair onderzoek met als een van de beperkingen het feit dat de vrouwen zelf hun gewichtsgeschiedenis moesten schetsen, toch versterkt deze ontdekking de argumenten tegen gewichtschommelingen. De studie mag echter niet als een voorwendsel worden aangenomen om geen gewicht te verliezen als men obees is maar eerder aan te sporen tot een visie over vermageren op langere termijn in plaats van alleen maar te vermageren volgens mode en seizoen...

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Ref.
Journal of the American Dietetic Association, juni 2004.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés