.
 

News 2007
Datum
Titel van de News - Beschrijving
19/12/07   Een groot risico
Een grootschalige studie heeft bevestigd dat de buikomtrek een betere indicator is voor het cardiovasculaire risico dan de BMI.
12/12/07   Vitamine B9 tegen de blues bij mannen?
Foliumzuur of vitamine B9 krijgt heel wat aandacht voor vrouwen die zwanger willen worden. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze vitamine ook een specifiek belang zou kunnen hebben voor de moraal van de man.
05/12/07   Obesitas bij kinderen: oorzaak bij portiegroottes
Volgens een Franse studie zou overgewicht bij kinderen tussen 3 en 6 jaar verband houden met de grootte van de porties van bepaalde voedingsmiddelen.
27/11/07   Borstkanker: positief nieuws van de flavonoïden
De mogelijk beschermende werking van flavonoïden tegen bepaalde kankers werd al lang vermeld. In een nieuwe studie is nu aangetoond dat de voedingaanbreng van deze bestanddelen verband houdt met een lagere sterfte bij vrouwen met borstkanker.
21/11/07   Obesitas doodt...maar ondergewicht ook
Het verband tussen obesitas en cardiovasculaire sterfte is eens te meer bevestigd maar ondergewicht geeft een verhoogd risico op sterfte door een gezondheidsprobleem dat geen verband houdt met kanker of cardiovasculaire ziekten.
14/11/07   Voeding en kanker : een update
Het verband tussen voeding en kanker is complex. Een stand van zaken werd opgemaakt op het 10de congres Voeding en gezondheid op basis van een belangrijk expertrapport.
07/11/07   Colorectale kanker: vitamine D beschermt
Het verband tussen kanker en diverse voedingfactoren heeft al heel wat inkt doen vloeien. In een grootschalige prospectieve studie is nu recentelijk het verband tussen vit amine D en een geringer risico op colorectale kanker bevestigd.
31/10/07   Hoger kwik door televisie
De televisie wordt regelmatig met de vinger gewezen als het over obesitas gaat. Nieuwe gegevens wijzen erop dat de tijd die voor het kleine scherm wordt doorgebracht ook het risico van hoge bloeddruk doet stijgen bij obese kinderen.
24/10/07   Bescherming van hart en beenderen in dezelfde schelp
Noten zijn rijk aan omega-3, maar hun gezondheidstroeven gezondheid houden daarmee niet op. Zij bevatten eveneens ellaginezuur, een polyfenol met een anti-atherogeen effect op de bloedvaten dat tevens de botaanmaak stimuleert.
17/10/07   Eiwitten voor sportievelingen
We weten dat sportbeoefenaars meer eiwitten nodig hebben dan sedentaire mensen. Maar hoeveel en onder welke vorm?
16/10/07   Carotenoïden voor de ogen
De carotenoïden, de plantaardige geel-oranje-rode pigmenten, zijn niet enkel leuk om naar te kijken : sommige ervan lijken in staat de leeftijdsgebonden maculadegeneratie te vertragen. Dat blijkt uit het laatste AREDS-rapport.
03/10/07   Alcohol en borstkanker: wat er ook in de fles zit ...
Wijn, bier, sterke dranken...als het om alcoholische dranken gaat, wordt er warm en koud geblazen : sommige gunstige effecten ervan op cardiovasculair vlak worden weliswaar erkend, maar voor borstkanker is dat helemaal anders zoals blijkt uit de resultaten van een van grootste studies over dit onderwerp.
26/09/07   Diabetes: borstvoeding beschermt
Uitsluitend borstvoeding zou wel eens een van de beste beschermingsmaatregelen kunnen zijn tegen type 1 diabetes, een aandoening waarvan de oorzaken nog onduidelijk zijn.
19/09/07   Hyperactivititiet: additieven in het gedrang
Additieven worden er al langer van verdacht - maar ze waren desondanks toegelaten - maar nu zijn ze schuldig bevonden van hyperactiviteit bij kinderen volgens een nieuwe Britse studie.
12/09/07   Vis niet te stoppen
In een studie werd aangetoond dat verbruik van visolie de gezondheid van de slagaders kan verbeteren. Nog een argument meer om twee keer per week vis te eten!
05/09/07   Granaatappel voor de prostaat?
Antioxidantia van de granaatappel schijnen een bijzondere affiniteit voor de voorstanderklier te hebben. Onderzoeken bij knaagdieren geven nieuwe veelbelovende resultaten...
29/08/07   Zwaarlijvigheid bij kinderen: gezoete dranken vrijgesproken?
Een studie toont aan dat het verbruik van gezoete dranken slechts een geringe invloed zou hebben op overgewicht bij jongeren, in tegenstelling tot een hoge totale energieaanbreng. Maar dat is nog geen reden om het blazoen van de frisdranken terug op te poetsen...
22/08/07   Groene thee zet de weerstand op punt
De anti-kanker-eigenschappen van groene thee doen veel inkt vloeien, maar blijven nog zeer raadselachtig. Voor de eerste keer toont een klinische studie hoe deze befaamde drank een beschermend effect zou kunnen bewerkstelligen.
16/08/07   Braambessen voor de neuronen
De gekleurde besjes hebben de reputatie bijzonder veel antioxidantia te bevatten. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ze de hersenen van ratten beschermen die symptomen krijgen van de ziekte van Alzheimer.
10/07/07   Stress en obesitas
Wie heeft nooit horen zeggen dat stress doet verdikken? Onderzoek bij muizen heeft uitgewezen dat onder bepaalde omstandigheden die stelling zou kunnen opgaan.
04/07/07   Volle granen: een nieuw wapen tegen ontsteking?
Het gebied van positieve effecten van volle granen blijft maar toenemen. In een nieuwe studie wordt gemeld dat ontstekingsaandoeningen minder frequent voorkomen bij grote verbruikers van volle graanproducten.
27/06/07   Fruit en groenten voor het leven
Een team van Spaanse vorsers heeft aangetoond dat de consumptie van fruit en groenten in verband staat met een lager sterfterisico waarschijnlijk ten gevolge van hun gehalte aan verschillende antioxidantia. Nog een argument te meer dus om plantaardige producten op het menu te zetten en liefst met de nodige variatie.
20/06/07   Eten tegen huidkanker
Voor de huid is het nu een gevaarlijk seizoen ! Het belang van uitwendige bescherming is weliswaar duidelijk aangetoond maar over de rol van de voeding wordt nu pas een tipje van de sluier gelicht. Minder vetten en vlees en meer plantaardige producten lijken beschermend te werken.
13/06/07   Slapen maakt gezond?
Nieuwe studies tonen aan dat ons slaapgedrag een weerslag heeft op ons eetgedrag. Een piste die wel eens van nut kunnen zijn bij de behandeling van het complexe probleem van zwaarlijvigheid.
06/06/07   De jacht op de « trans » is geopend!
Om de transvetzuren te bestrijden - die schadelijk zijn voor de gezondheid - zal de gezondheidscommissie van New York die vetzuren eenvoudig volledig verbieden in alle restaurants in de stad. Een radicale maatregel in een land waar slecht eten de regel is...
30/05/07   Appelsap als preventie tegen astma?
Het aantal kinderen met astma neemt gestadig toe. Deze overgevoeligheid wordt door diverse specialisten toegeschreven aan wijzigingen in de voeding, met name doordat kinderen minder voedingsmiddelen verbruiken die rijk zijn aan antioxidantia, groenten en fruit. In een studie wordt zelfs geopperd dat de appel het voedingsmiddel bij uitstek zou zijn voor de preventie van astma!
23/05/07   Actie in de strijd tegen kinderobesitas
Geconfronteerd met de toename van het aantal gevallen van obesitas of overgewicht bij kinderen, luiden de gezondheidswerkers de alarmklok en stellen concrete actieplannen op met zeer beloftevolle resultaten ...
16/05/07   Magnesium en graanvezels tegen diabetes
De argumenten in het voordeel van volle granen gaan veel verder dan enkel het kader van de darmtransit. Hun rol in de preventie van een van de verwachte grote gezondheidsuitdagingen, met name type 2 diabetes, lijkt alsmaar evidenter.
09/05/07   Mediterrane voeding: ook onstekingsremmend?
Reeds jarenlang worden de weldaden van de befaamde mediterrane voeding geroemd. Nu kondigt een onderzoeksteam een nog ongekend aspect van deze voeding aan: de ontstekingsremmende werking die gunstig is voor de gezondheid van de bloedvaten.
02/05/07   Teveel calcium schaadt de hersenen
Calcium en vitamine D zijn essentieel, met name voor het skelet. Nieuwe gegevens vestigen echter de aandacht op een mogelijk verband tussen een hoge aanbreng in calcium en in vitamine D en de aanwezigheid van letsels in de hersenen.
25/04/07   Twee baby's door vitamine B9?
Het gaat hier niet om de vermenigvuldiging van de broden maar wel om baby's... Vorsers hebben een mogelijk verband aangetoond tussen een vitamine van de B-groep, het vitamine B9, en de geboorte van tweelingen!
18/04/07   Borstkanker: borstvoeding beschermt
Het risico op borstkanker is kleiner bij vrouwen die hun eerste kind kregen voor ze 25 jaar waren en dit in vergelijking met vrouwen bij wie dit op latere leeftijd gebeurde. Ook het geven van borstvoeding lijkt een beschermend effect uit te oefenen, in het bijzonder bij late zwangerschappen.
11/04/07   Vitamine D voor grote mensen
Calciumtekort bij volwassenen wordt steeds meer vermeld. Maar wat met vitamine D dat de absorptie ervan verhoogt ?
02/04/07   Wanneer de televisie de show steelt ...
Goede eetgewoontes moeten reeds vanaf de prille levensjaren aangeleerd worden. De ouders zijn dan ook het best geplaatst om deze aan te leren. Niet altijd eenvoudig, zeker wanneer de tv mee aan tafel zit ...
28/03/07   Een verzuchtend hart ... krijgt meer vlees dan gewenst?
Sommigen leggen zichzelf de verplichting op dagelijks een behoorlijke steak te eten. Een voorkeursbehandeling die het hart niet altijd weet te waarderen...
21/03/07   Soja en prostaat: er is goed en minder goed nieuws
Uit de resultaten van een grootschalige Japanse studie blijkt dat de invloed een traditionele sojarijke voeding op prostaatkanker verschillend is. Deze verschilt naargelang het om een gelokaliseerde prostaatkanker gaat dan wel wanneer deze in verder gevorderd stadium verkeert.
14/03/07   Koffie, onverwachte bron van vezels?
Volgens Spaanse onderzoekers is koffie één van de zeldzame dranken die vezels aanlevert. Meer nog, gezien de hoeveelheid die we er dagelijks van drinken zou koffie, geheel onverwacht, zelfs een groot deel van onze ondermaatse inname aan vezels compenseren.
07/03/07   Vier diëten in de weegschaal
Atkins, Traditional, Ornish of Zone? Vier vermageringsdiëten die in de zogenaamde "ATOZ"-studie op hun doeltreffendheid werden onderzocht. Hieruit blijkt dat het dieet met de strengste koolhydraatbeperking tot de beste resultaten leidt.
28/02/07   Thee drinken en ijzeropname, een probleem?
Thee bevat bestanddelen die de opname van ijzer belemmeren. Moeten we ons daar ongerust over maken? Een Frans onderzoek toont aan dat het drinken van thee geen enkele invloed heeft op de ijzerstatus van gezonde volwassenen. Geruststellend nieuws voor fervente theedrinkers...
21/02/07   Mediterrane voeding: vergeet de siësta niet!
Algemeen wordt de mediterrane voeding als dé voeding voor de gezondheid van hart en bloedvaten aanzien. Wellicht komt er nu nog een andere belangrijke factor om de hoek kijken, vermoedelijk ook deeluitmakend van het heilzaam effect: de siësta of 'the mediterranean way of life"
14/02/07   Vitamine B12: de vitamine van de rede?
Volgens een Amerikaanse studie is vitamine B12 - en niet vitamine B9 zoals vroeger werd gedacht - in staat het cognitief verval en de leeftijdsgebonden dementie terug te dringen.
07/02/07   Televisie zet de gezondheid van adolescenten onder druk!
Arteriële hypertensie is een belangrijke risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. Hoewel de oorzaak ervan nog grotendeels onverklaard blijft, lijkt de levensstijl een belangrijke invloedsfactor te zijn. Voor het eerst werd een studie onder adolescenten gevoerd die aantoont dat televisiekijken tot een hogere bloeddruk leidt.
31/01/07   Water drinken doet minder eten?
Help het drinken van water vóór de maaltijd om gewicht te verliezen? Water bevat niet alleen geen enkele calorie, het geeft ook inhoud aan de maag waardoor het de eetlust afremt. Een nieuwe studie toont echter aan dat dit afremmend hongergevoel niet bij iedereen optreedt, het is leeftijdgebonden.
24/01/07   Borstkanker: gesuikerde dranken de oorzaak?
Bestaat er een verband tussen het drinken van gesuikerde dranken tijdens de jeugdjaren en het risico op borstkanker op latere leeftijd? Dit is de vraag die, op basis van een recente studie, aan de orde is. In het onderzoek kon een verband worden aangetoond tussen het drinken van gesuikerde dranken en het vroegtijdig optreden van de maandstonden.
17/01/07   Nitraten : een vergif dat het goed met ons voorheeft?
Nitraten zijn een indicator van waterpollutie, ze contamineren salades en andere plantaardige producten. Ze zijn persona non grata in ons bord. In een Zweedse studie wordt echter geopperd dat de nitraten een verklaring zouden kunnen geven voor bepaalde gunstige effecten van een voeding rijk aan plantaardige producten.
10/01/07   Overgewicht weegt op de prostaat
Het verband tussen zwaarlijvigheid en het risico van prostaatkanker is niet duidelijk. Een grootschalige prospectieve studie toont aan dat overtollige kilo's niet het risico zelf verhogen om dit soort kanker te ontwikkelen, maar wel om eraan te sterven.
03/01/07   Doen kinderen hun ouders meer eten?
Zijn het de volwassenen die het goede voorbeeld geven aan de kinderen, of is het andersom? Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat volwassenen die thuis kinderen hebben meer vet en meer verzadigd vet eten in vergelijking met kinderloze volwassenen.

Google

Web
H&F.be