.
 

News 2007
<< previous next >>

Obesitas doodt...maar ondergewicht ook

Het verband tussen obesitas en cardiovasculaire sterfte is eens te meer bevestigd maar ondergewicht geeft een verhoogd risico op sterfte door een gezondheidsprobleem dat geen verband houdt met kanker of cardiovasculaire ziekten.

Magali Jacobs, Diëtiste

News van :
21/11/07

het artikel drukken

Reeds lang worden overgewicht en obesitas beschuldigd van een aandeel in het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen. Maar we weten minder van het verband tussen het gewicht en andere doodsoorzaken en over de impact van ondergewicht. Meestal wordt het lichaamsgewicht weergegeven in de Body Mass Index, de verhouding van het gewicht in kilo tot de lengte (in meter) in het kwadraat. Amerikaanse onderzoekers hebben de gegevens geanalyseerd van nationale gezondheids- en voedingsstudies begin de jaren 70 om daar iets meer over te weten te komen.

Niet het zelfde risico

Ondergewicht (BMI< 18,5) hield geen verband met cardiovasculaire of kankersterfte maar wel met het globale sterftecijfer door een andere oorzaak. Mensen met overgewicht (BMI 25 à 30) overleden niet meer dan gemiddelde door kanker of cardiovasculaire aandoeningen en hadden een geringere sterfte door andere oorzaken. Obesitas echter (BMI>30) ging gepaard met een significante stijging van de cardiovasculaire sterfte maar niet van de kankerksterfte of van de globale sterfte door een ander oorzaak dan kanker of een cardiovasculaire oorzaak. Diepgaandere analyses hebben trouwens aangetoond dat overgewicht en obesitas nauwer verband hielden met sterfte ten gevolge van diabetes of een nierziekte en dat obesitas op zich alleen nauwer verband hield met overlijden door kanker in verband met de voeding. De resultaten van de studie benadrukken dat het verband tussen obesitas en cardiovasculaire sterfte lijkt te verminderen in de loop van de tijd.

Niet teveel, niet te weinig

Tegenwoordig krijgen veel mensen een preventieve medische behandeling tegen cardiovasculaire aandoeningen. Dat zou kunnen verklaren waarom overgewicht geen verband meer houdt met een verhoogde cardiovasculaire sterfte. Maar we zien wel een nefast effect van obesitas op de cardiovasculaire ziekten en op sommige kankers waarvoor het nog moeilijk is een medische preventie te geven. Deze studie zet trouwens ook een al te vaak door onze gezondheidsinstanties verwaarloosd punt in het licht : ondergewicht. Het is niet te verwonderen dat ondergewicht problemen geeft op gebied van de volksgezondheid als we weten dat het sterk in verband staat met malnutritie van de kwetsbare oudere bevolking. Te weinig eten veroorzaakt een gewichtsverlies maar ook deficiëntie van essentiële nutriënten en micronutriënten en de resultaten van deze studie bevestigen dat de impact op de sterfte helemaal niet banaal is. We besluiten dat het principe van « niet te veel, niet te weinig» meer dan ooit geldt!

Magali Jacobs, Diëtiste

Referentie:
Flegal KM et al. JAMA 2007; 298: 2028-37.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés