.
 

News 2007
<< previous next >>

Groene thee zet de weerstand op punt

De anti-kanker-eigenschappen van groene thee doen veel inkt vloeien, maar blijven nog zeer raadselachtig. Voor de eerste keer toont een klinische studie hoe deze befaamde drank een beschermend effect zou kunnen bewerkstelligen.

Nicolas Guggenbühl Diëtst voedingsdeskundige

News van :
22/08/07

het artikel drukken

De thee kent een groene golf in het Westen: praktisch onbekend enkele jaren geleden kunnen we nu haast niet meer naast deze drank kijken in zijn groene verpakking in de rekken, en zelfs in de tearooms en in soft-drinks. Deze voorliefde voor de groene thee in de streken waar alleen de zwarte thee werd gesmaakt is zeker een gevolg van verschillende factoren, maar het beeld van gezondheid van deze drank in Azië zit er waarschijnlijk voor iets tussen. De groene thee en de zwarte thee zijn van dezelfde plant (Camellia sinensis) afkomstig, maar differentiëren zich door hun behandeling: terwijl de eerste slechts wordt gedroogd, wordt bij de tweede ook gisting gedaan, waardoor kleuren en aroma's ontwikkelen, en dat leidt  eveneens tot een verandering van de inhoud in antioxidantia. Men weet dat groene thee bijzonder rijk is aan bepaalde antioxidantia, de catechines, en dat deze bestanddelen worden beschouwd als factoren die bepaalde weldaden van de drank kunnen uitleggen. Maar dat moet nog worden bewezen. Dat is nu gedeeltelijk gebeurd door een team van onderzoekers van de Universiteit van Arizona, die enzymen van de familie glutathiontransferase (GST) hebben bestudeerd. Deze enzymen spelen een fundamentele rol in de afweersystemen ten aanzien van bepaalde chemische bestanddelen en van toxines: zij grijpen in de verandering van potentieel kankerverwekkende substanties in ongevaarlijke molecules in.

Booster van de enzymatische activiteit

In deze klinische studie hebben gezonde vrijwilligers gedurende 4 weken een uittreksel van groene thee rijk aan epigallocatechinegallaat (EGCG) ontvangen, een antioxidans dat het onderwerp is van talrijke studies momenteel, met name in de preventie van kanker. De proefpersonen mochten geen thee of kruisbloemigen (kolen) gebruiken, omdat deze laatste  eveneens bestanddelen bevatten die de mechanismen van detoxicatie beïnvloeden. De onderzoekers hebben de concentraties van GST-enzymen bepaald voor het nemen van het supplement, en na 4 weken. De resultaten wijzen gemiddeld op een stijging van dit gehalte van GST. Bij nader toezien stelden de onderzoekers vast dat het de personen zijn die in het begin een geringe activiteit van GST hadden bij wie deze activiteit tot 80% steeg, terwijl de personen met normale of hoge concentraties geen stijging hadden.

Men weet dat er belangrijke verschillen bestaan tussen individuen in de mate van expressie van deze enzymen en in bepaalde studies werd vermeld dat het gebrek aan deze enzymen gepaard gaat met een stijging van het risico van bepaalde kankersoorten. Zonder van groene thee een anti-kankerverwekkend wapen te willen maken, oppert deze studie wel degelijk dat de catechines van deze drank, in voldoende hoeveelheden, bepaalde te zwakke afweersystemen zouden kunnen stimuleren om bepaalde kankerverwekkende bestanddelen te inactiveren.

Nicolas Guggenbühl, Diëtst voedingsdeskundige

Referentie:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, augustus 2007.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés