.
 

News 2007
<< previous next >>

Diabetes: borstvoeding beschermt

Uitsluitend borstvoeding zou wel eens een van de beste beschermingsmaatregelen kunnen zijn tegen type 1 diabetes, een aandoening waarvan de oorzaken nog onduidelijk zijn.

Magali Jacobs,Diëtiste

News van :
26/09/07

het artikel drukken

In tegenstelling tot type 2 diabetes die voornamelijk wordt uitgelokt door teveel voeding en opstapeling van vetweefsel in het abdomen, zijn de oorzaken van type 1 diabetes nog niet volledig gekend. Deze aandoening bestaat uit een vernietiging van de cellen die insuline aanmaken, een hormoon dat onontbeerlijk is om het lichaam het bloedglucose te laten gebruiken. Dan zijn injecties met insuline noodzakelijk. Men denkt dat de vernietiging van de bètacellen van de pancreas in verband zou staan met een auto-immuunprobleem, dat wil zeggen dat het lichaam ze zelf zou vernietigen, enigszins zoals met een virus dat het lichaam binnendringt. Maar de redenen van die immuunreactie zijn nog onbekend. In bepaalde gevallen wordt een virus met de vinger gewezen maar diverse omgevingsfactoren werden eveneens geopperd. In sommige studies werd reeds benadrukt dat borstvoeding een beschermende rol zou kunnen spelen.

De kaap van vijf maanden

In een Duitse studie werd een verband gezocht tussen type 1 diabetes en diverse nutritionele en omgevingsfactoren. Deze studie werd uitgevoerd bij 760 kinderen tussen 0 en 5 jaar oud bij wie type 1 diabetes werd gediagnosticeerd. De onderzoekers verzamelden inlichtingen over het voedingsregime van de kinderen en het voorkomen van type 1 diabetes in de familie. Daarna hebben zij de verkregen gegevens vergeleken bij diabeteskinderen en bij een groep kinderen zonder diabetes. De analysen toonden aan dat de kinderen bij wie de borstvoeding was onderbroken en die flesvoeding hadden gekregen voor 5 maanden 31 en 34% risico hadden om diabetes te krijgen. Maar een hogere sociale status en het inbrengen van vaste voeding na de leeftijd van 5 maanden waren factoren die verband hielden met een geringer risico van type 1 diabetes. Kinderen met type 1 diabetes hadden ook vaker andere familielieden met diabetes.

Deugden van borstvoeding

Met de borstvoeding brengt de moeder haar antilichamen over naar het kind, dat dan beter weerstand biedt tegen diverse virussen die gastro-enteritis en andere ziekten veroorzaken. Misschien gaat de stimulatie van het immuunsysteem van het kind verder dan dit effect door het eveneens een betere bescherming te bieden tegen immuunfactoren die mogelijk een rol spelen bij type 1 diabetes. Of mogelijk beschermt uitsluitend borstvoeding het kind tegen een te vroeg contact met bepaalde voedingselementen die het ontstaan van deze aandoening zouden kunnen bevorderen...

Magali Jacobs,Diëtiste

Referentie:
Rosenbauer J et al. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2007; 115: 502-8.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés