.
 

News 2007
<< previous next >>

Een groot risico

Een grootschalige studie heeft bevestigd dat de buikomtrek een betere indicator is voor het cardiovasculaire risico dan de BMI.

Magali Jacobs, diëtiste

News van:
19/12/07

het artikel drukken

We wisten al dat een teveel aan vetweefsel in de buik gepaard gaat met een verhoogd cardiovasculair risico. De resultaten van een langdurige studie die recentelijk werden gepubliceerd tonen aan dat een te grote buikopmtrek verband kan houden met een verhoogd risico van een cardiovasculair incident 9 jaar later. Dat bevestigt dus dat het buikvet wel degelijk een rol speelt bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bovendien leren we dat de buikomtrek beter het risico weerspiegelt dan de BMI (gewicht in kg gedeeld door lengte in cm in het kwadraat).

Een betere index dan de weegschaal

Bijna 25 000 mannen en vrouwen tussen 45 en 79 jaar oud uit de cohorte van Norfolk (Verenigd Koninkrijk) in de European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition, werden gedurende gemiddeld 9 jaar gevolgd. Van hen kregen 1 708 mannen en 892 vrouwen een cardiovasculaire aandoening. Het risico op dergelijke ziekte nam proportioneel toe met de verhouding buik/heupomtrek bij de mensen in de studie. In vergelijking met een groep mensen uit de groep met de laagste verhouding buik/heupen was het cardiovasculaire risico bij de mensen met de hoogste verhouding verhoogd met 55% (mannen) en met 91% (vrouwen). De BMI weerspiegeld eveneens een zeker cardiovasculair risico, maar de impact ervan op dat risico was geringer als er rekening werd gehouden met de omtrek van buik en heupen. De auteurs besluiten dat het cardiovasculaire risico meer afhangt van de verdeling van het lichaamsvet dan van het gewicht uitgedrukt in functie van de lengte.

De gordel aantrekken

De verhouding buik/heupomtrek wordt als een goede weerspiegeling beschouwd van de hoeveelheid buikvetweefsel. Een verhouding buik/heupomtrek lager dan 1 wijst op een lagere buik- dan heupomtrek en dat is omgekeerd bij een verhouding hoger dan 1. Sinds enige tijd wordt in België aanbevolen de buikomtrek te meten voor de evaluatie van het cardiovasculaire risico. De conclusies van deze studie ondersteunen ruimschoots dergelijke methode tegenover wegen en benadrukken het belang om de buikomtrek te vergelijken met de heupomtrek. Bovendien wordt bevestigd dat het vooral het buikvet is dat gezondheidsproblemen geeft en niet het vet in de billen en heupen. Goed nieuws want het is ook dat buikvet dat het makkelijkst vermindert bij een dieet !

Magali Jacobs, diëtiste

Referentie:
Canoy D et al. Body fat distribution and risk of coronary heart disease in men and women in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition in Norfolk cohort. A population-based prospective study. Circulation 2007 Dec 10 [Epub ahead of print].

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés