.
 

News 2007
<< previous next >>

Overgewicht weegt op de prostaat

Het verband tussen zwaarlijvigheid en het risico van prostaatkanker is niet duidelijk. Een grootschalige prospectieve studie toont aan dat overtollige kilo's niet het risico zelf verhogen om dit soort kanker te ontwikkelen, maar wel om eraan te sterven.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
10 januari 2007

het artikel drukken

"De lijst van de chronische medische aandoeningen die met zwaarlijvigheid worden in verband gebracht is lang en omvat cardiovasculaire ziekten, suikerziekte en bepaalde kankersoorten, zoals die van de borst en colon en rectum. Daarentegen wat prostaatkanker betreft, is er geen duidelijk aangetoonde uitgesproken verband. In een recente meta-analyse werd enkel maar een zeer geringe relatie aangetoond tussen zwaarlijvigheid en het risico voor dit soort kanker. Daarentegen suggereren de gegevens afkomstig van de kliniek dat obese mannen of degenen die snel in gewicht zijn toegenomen sinds hun 25 meer risico lopen op mislukking van de behandeling of om in een geavanceerd stadium van de ziekte gediagnosticeerd te worden. Een team dat door Margaret Wright wordt geleid, van de Division of Cancer Epidemiology and Genetics van het National Cancer Institute in Bethesda MD (Maryland, Verenigde Staten) probeert om meer licht te werpen over dit onderwerp. De onderzoekers hebben niet minder dan 287 760 mannen van 50 tot 71 jaar gevolgd om het afzonderlijk effect van de Body Mass Index (BMI) en de verandering van het gewicht te bepalen op de incidentie, de ernst en de prognose van prostaatkanker.

Verdubbeld risico

De resultaten, die binnenkort in CANCER, het tijdschrift van de American Cancer Society, zullen gepubliceerd worden, tonen geen enkele betrekking tussen overgewicht of obesitas en het risico op prostaatkanker. Daarentegen wordt het risico van sterfte door dit soort kanker sterk door de zwaarlijvigheid en de gewichtstoename beïnvloed. Zo stijgt voor een man met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) het risico van sterfte met 25%; voor een gematigd obese man (BMI tussen 30 en 35), gaat het risico met 46 % omhoog en voor een ernstig obese man (BMI hoger om 35), wordt het risico ronduit met 2 vermenigvuldigd. In tegenstelling tot andere ziektes waarvan de ontwikkeling duidelijk door het gewicht wordt beïnvloed, is dat dus niet het geval voor het risico op prostaatkanker, maar wel voor de ernst van deze kanker die op ongunstige wijze door zwaarlijvigheid wordt beïnvloed. Deze gegevens, die het bestaan van een verband tussen de overmaat van vetmassa en de toename van prostaatkanker aanduiden, onderstrepen eens te meer het belang van de controle van het lichaamsgewicht als preventief middel.

 

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige


Ref.: Wright ME en al. Cancer, on-line gepubliceerd op 15 januari 2007 (DOI:10.1002/cncr.22443).

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés