.
 

News 2007
<< previous next >>

Vis niet te stoppen

In een studie werd aangetoond dat verbruik van visolie de gezondheid van de slagaders kan verbeteren. Nog een argument meer om twee keer per week vis te eten!

Magali Jacobs, diëtiste

News van :
12/09/07

het artikel drukken

Arteriële hypertensie veroorzaakt een te grote druk in de arteries. Dat is bijzonder nefast voor de bloedvaten en voorbeschikt tot hart- en vaataandoeningen. Samen met hypertensie is er vaak een probleem in de vaatwand: ze ontspannen niet voldoende. En we weten dat de omega 3-vetzuren een rol spelen in de elasticiteit van de bloedvaten. In dat verbandwerd in een studie eens te meer het belang van vis benadrukt die rijk is aan die vetzuren.

Elastischer arteries

Het departement cardiologie van een Chinese universiteit heeft het effect bestudeerd van dagelijkse inname van visolie bij obese mensen met hypertensie. 26 deelnemers kregen dagelijks 3 gram visoliecapsules terwijl 26 anderen een placebo kregen. Na 8 weken werd aangetoond dat de elasticiteit van de grote arteries beter was in de groep die visolie kreeg. Deze resultaten zijn bemoedigend voor het toedienen van relatief geringe doses visolie. 3 gram visolie bevat inderdaad tussen 0,3 en 0,7 gram EPA en DHA, vetzuren van de omega 3 familie waarvan zeeproducten de enige voedselbron zijn en die onder andere gekend zijn voor een gunstig effect op de bloedvaten. Ter vergelijking: er worden doses in de voeding aanbevolen hoger dan gemiddeld 0,6 gram voor vrouwen en 0,8 gram voor mannen. De hoeveelheden van de capsules waren dus lager dan die aanbevelingen.

Goede vetten kiezen

Ook al kan de inname van visoliecapsules een hulp zijn om de doeleinden van de EPA en DHA vetzuren aanbevolen door de experts te bereiken, toch is een andere oplossing meer vis te eten! Door twee keer per week vis te eten zoals de diëtisten en voedingsdeskundigen aanbevelen, kan een gelijkaardige aanbreng worden verkregen...en misschien ook dezelfde effecten voor onze slagaders! Er ontbreken nog studies om te bevestigen dat vis alleen het verschil kan maken voor de arteries, maar de gegevens waarover we beschikken wijzen grotendeels in die richting. Concreter nog: wat moeten we op het menu zetten? Een keer per week magere vis (kabeljauw, lot, Nijlbaars, pangasiu..) en een andere keer vette vis (zalm, haring, makreel, sardienen ,...). En voor wat variatie waarom geen vis bij de tweede maaltijd ? Veel vette of halfvette vissoorten zijn inderdaad verkrijgbaar als conserven of halfconserven. Die vergen weinig bereiding en zijn zeer geschikt voor salades en bij brood : tonijnsalade of ansjovis op brood, makreel, sardienen, gerookte vis, rolmops in azijn of maatjes in koude gerechten..

Magali Jacobs, diëtiste

Referentie:
Wang S et al. Eur J Clin Nutr 2007, 5 Sep 2007 [Epub ahead of print].

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés