.
 

News 2007
<< previous next >>

Vitamine B9 tegen de blues bij mannen?

Foliumzuur of vitamine B9 krijgt heel wat aandacht voor vrouwen die zwanger willen worden. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze vitamine ook een specifiek belang zou kunnen hebben voor de moraal van de man.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige

News van:
12/12/07

het artikel drukken

Vitamine B9 of foliumzuur is gekend voor de cruciale rol ervan in het begin van de zwangerschap want het komt tussen bij het sluiten van de neurale buis van de foetus. Een voldoende aanbreng van folaat in de periode ronde de conceptie is een manier om significant het risico te verminderen van bepaalde aangeboren afwijkingen. Die bescherming wordt nagestreefd via campagnes bij gezondheidswerkers meer bepaald bij gynaecologen, en via meer radicale maatregelen zoals verrijken van voedingsmiddelen, courant toegepast in de Verenigde Staten. Maar foliumzuur speelt ook een rol bij de geestelijke gezondheid, zowel op gebied van depressie als van de ziekte van Alzheimer.

Een overzicht door wetenschappers van de University of York en van Hull York Medical School van 11 studies bij meer dan 15 000 mensen heeft recentelijk die denkpiste kracht bij gezet door aan te tonen dat lagere folaatconcentraties verband hielden met een toename van depressie. Nu werd in een studie in Japan aangetoond dat het risico van depressie met 50 % kan wisselen al naargelang van de aanbreng van foliumzuur maar uitsluitend bij mannen.

50 % minder risico

De studie door Kentaro Murakami (International Medical Center of Japan) betrof 517 Japanners (waarvan 208 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 42,7 jaar. Aan de hand van een voedingsvragenlijst kon de folaataanbreng worden ingeschat en ook die van andere nutriënten die een rol spelen bij de geestelijke gezondheid: de omega 3-vetzuren en andere vitaminen van de B-groep (riboflavine, pyridoxine en cobalamine). De symptomen van depressie werden geëvalueerd op basis van de CES-D-schaal (Center for Epidemiologic Studies Depression).

Het percentage mensen met symptomen van depressie bedroeg 37 % bij de vrouwen en 37 % bij de mannen. De auteurs komen tot de slotsom dat een verhoogd folaatgehalte in de voeding gepaard gaat met minder symptomen van depressie bij de mannen maar niet bij de vrouwen : de mannen met de hoogste aanbreng hebben een 50 % lager risico van depressiesymptomen in vergelijking van de mannen met de geringste folaataanbreng. In deze studie werd echter geen enkel verband aangetoond voor de omega 3 of andere B-vitaminen.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige

Referentie:
Murakami K et al. Nutrition, on line gepubliceerd op 3 december 2007, doi:10.1016/j.nut.2007.10.013

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés