.
 

News 2007
<< previous next >>

Voeding en kanker : een update

Het verband tussen voeding en kanker is complex. Een stand van zaken werd opgemaakt op het 10de congres Voeding en gezondheid op basis van een belangrijk expertrapport.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingdeskundige

News van :
14/11/07

het artikel drukken

Er werd recentelijk een echte update gedaan door het Wereldfonds voor Research tegen Kanker met de publicatie van het tweede wetenschappelijk expertrapport «Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective ». Na identificatie van zowat 500 000 studies hebben de experts 7 000 hoogwaardige onderzoeken in rekening gebracht om dit « state of the art » rapport op te stellen met als doel aanbevelingen te formuleren. Op het recent in Brussel gehouden 10de Congres Voeding en gezondheid (1), heeft dr. Ellen Kampman (Universiteit van Wageningen, Nederland) een distillatie gemaakt van dit uitgebreide rapport van meer dan 500 pagina's. Daaruit blijkt dat tussen de 30 en 40 % van de kankersterfte zou kunnen worden voorkomen door gezonde voedingsgewoonten en regelmatige fysieke activiteit.

De 8 geboden

De eerste aanbeveling heeft met het gewicht te maken. Overgewicht, en vooral als het op de buik gelokaliseerd is, gaat duidelijk gepaard met een verhoogd risico op dikkedarmkanker. Dat is ook het geval voor borstkanker, maar enkel na de menopauze, en voor kanker van de alvleesklier en van het baarmoederslijmvlies.

De tweede aanbeveling gaat over fysieke activiteit waarbij 30 minuten snel wandelen al zou volstaan om het risico op kanker van dikkedarm, borst en baarmoederslijmvlies te verminderen.

De derde aanbeveling waarschuwt tegen energierijk voedsel, suikerdranken en « fast-food ». De 4 de aanbeveling pleit in het voordeel van een meer «plantaardige » voeding, met dagelijks 5 porties groenten en fruit om het risico te doen dalen van kanker van de mond, keel, slokdarm en maag.

In de vijfde aanbeveling wordt aangeraden rood vlees te beperken tot maximum 500 gram per week en ook bereide vleeswaren (zoals fijne vleeswaren) te verminderen.

Het zesde gebod gaat over het beperken van alcoholverbruik tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 voor mannen.

Aanbeveling nummer 7 legt een beperking op van het dagelijks zoutverbruik tot 6 gram.

In aanbeveling 8 wordt gepleit voor een dekking van de behoeften aan vitaminen en mineralen via de voeding (behalve voor bepaalde risicogroepen waar supplementen aangewezen zijn). De nadruk wordt gelegd op het belang van borstvoeding voor de preventie van borstkanker en op het belang om de vermelde aanbevelingen te volgen in geval van kanker om de overleving te verbeteren.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingdeskundige

Referentie:
Brussels Exhibition Center, 14-15 november 2007. Het rapport kan on line worden geraadpleegd op www.dietandcancerreport.org

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés