.
 

News 2007
<< previous next >>

Bescherming van hart en beenderen in dezelfde schelp

Noten zijn rijk aan omega-3, maar hun gezondheidstroeven gezondheid houden daarmee niet op. Zij bevatten eveneens ellaginezuur, een polyfenol met een anti-atherogeen effect op de bloedvaten dat tevens de botaanmaak stimuleert.

Magali Jacobs.

News van :
24/10/07

het artikel drukken

Schelpvruchten zoals noten, zijn een van de hoofdvoedingsmiddelen in de Middellandse-Zeevoeding. Deze vruchten zijn rijk aan lipiden en worden als olieachtig beschreven. Ze bevatten een belangrijke hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder omega-3 vetzuren. Deze zijn absoluut noodzakelijk voor het lichaam; ze zijn heilzaam op cardiovasculair vlak, onder meer via hun ontstekingsremmende eigenschappen. Maar een recente studie toont aan dat omega-3 vetzuren niet de enige troef van de noten zijn...

Ellaginezuur op de voorgrond

Noten zijn vruchten die zeer rijk zijn aan tal van polyfenolen, antioxidatieve bestanddelen. Een hiervan, het ellaginezuur, is in het bijzonder in deze vruchten aanwezig. Onderzoekers van de Universiteit van Athene hebben de gevolgen van een uittreksel van noten en van het ellaginezuur op cellen van de bloedvatwand bestudeerd. Arteriosclerose, een proces gekenmerkt door de vorming van cholesterolplaques in de wand van de slagaders, staat in het middelpunt van de cardiovasculaire ziektes. Daarom hebben de onderzoekers ervoor geopteerd om cellen te observeren afkomstig van de wand van een slagader, en in het bijzonder het verschijnen in deze cellen van moleculen (VCAM-1 en ICAM-1) die de adhesie en dus arteriosclerose bevorderen. Het uittreksel van noten en ellaginezuur verminderden beiden het verschijnen van deze moleculen, wat erop wijst dat zij actief aan de cardiovasculaire preventie zouden kunnen deelnemen.

Ook de beenderen

De positieve effecten van de noten beperken zich niet tot de cardiovasculaire preventie: zij schijnen eveneens het skelet te kunnen beïnvloeden. De onderzoekers hebben osteoblasten in cultuur gezet, cellen die aan de synthese van botweefsel stof meewerken. Bepaalde osteoblasten werden alleen en andere met een uittreksel van noten en van ellaginezuur in cultuur gezet. Van deze twee laatste componenten werd aangetoond dat zij de activiteit van de botcellen stimuleerden. Men had reeds opgemerkt dat populaties met een Middellandse-Zeevoeding minder aan osteoporose leden. Het feit dat de noten de botsynthese lijken te kunnen stimuleren kan een deel van deze constatering verklaren.

In deze studie bevatte het uittreksel van noten het geheel van polyfenolen van de noot. Aangezien het ellaginezuur gelijkaardige effecten gaf, kan men daaruit afleiden dat de geobserveerde heilzame effecten zich, minstens gedeeltelijk, voordoen dank zij het aanwezige ellaginezuur in de noot. Dat wil niet wil zeggen dat andere antioxidanten van de noot geen effect hebben! Maar aangezien zij aanwezig in kleinere hoeveelheden zijn dan het ellaginezuur, heeft men hun werking niet duidelijk kunnen evalueren.

Magali Jacobs.

Referentie:
Papoutsi Z en al. Br J Nutr 2007; 5:1 - 8 [Epub ahead off print]

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés