.
 

News 2007
<< previous next >>

Zwaarlijvigheid bij kinderen: gezoete dranken vrijgesproken?

Een studie toont aan dat het verbruik van gezoete dranken slechts een geringe invloed zou hebben op overgewicht bij jongeren, in tegenstelling tot een hoge totale energieaanbreng. Maar dat is nog geen reden om het blazoen van de frisdranken terug op te poetsen...

Magali Jacobs, Diëtetiste

News van :
29/08/07

het artikel drukken

Men beschuldigt vaak de gezoete dranken ervan om minstens gedeeltelijk, verantwoordelijk te zijn voor zwaarlijvigheid. Het is waar dat het aanbod in priklimonades, frisdranken, nectar van vruchten en andere, evenals het percentage van mensen met  overgewicht  regelmatig stijgt. Deze dranken worden vaak met een slecht oog bekeken door de gezondheidswerkers want zij brengen zogenaamde ?lege" calorieën aan, het is te zeggen dat behalve de energie, deze dranken geen nuttige voedingsstoffen voor het lichaam bevatten. Maar de rol die frisdranken spelen bij het ontstaan of het in stand houden van overgewicht is nog moeilijk te bepalen.

Een relatief effect

Britse onderzoekers hebben zich over de gegevens van de Nationale U.K. Dietary and Nutritional Survey of Young People gebogen en de Body Mass Index (BMI), de inbreng aan suikers en priklimonades en het niveau van fysieke activiteit bij ongeveer 1 300 jongeren van 7 tot 18 jaar vastgesteld. De gegevens werden eveneens gecorrigeerd om met de tendens rekening te houden waarbij de hoeveelheden aangebrachte voedingsmiddelen worden onderschat, waardoor een voedselonderzoek kan worden beïnvloed. De BMI werd slechts licht beïnvloed door het percentage energie dat door de suikers werd aangebracht, en er was helemaal geen verband met het percentage energie afkomstig uit gezoete dranken. De onderzoekers hebben eveneens vastgesteld dat de jongeren met de hoogste BMI een hogere   energieaanbreng hadden dan die met de laagste BMI. Dat is helemaal niet verwonderlijk, maar men moet weten dat bij de kinderen met de hoogste BMI de gezoete dranken slechts 5% uitmaakten van het overschot aan energie ten opzichte van de groep de lage BMI. Overgewicht bij de jongeren van de studie ging gepaard met een groot verbruik van eiwitten en lipiden, en in geringere mate met het verbruik van koolhydraten in de vorm van zetmeel (complexe koolhydraten). De energie afkomstig uit gezoete dranken ging eveneens gepaard met overgewicht, maar in geringere mate, behalve in de groep van de zeer grote verbruikers waar het verband duidelijker bleek. Wat de suikers in de voeding betreft, die hadden geenszins een invloed. Logisch wanneer men weet dat de enkelvoudige suikers, behalve in koekjes en andere geraffineerde suikerwaren, eveneens in fruit en groenten aanwezig zijn!

Wanverhouding

De resultaten van deze studie wijzen met de vinger naar het gebrek aan fysieke activiteit en de overwegende rol van de hoeveelheid aangebrachte totale energie. De gezoete dranken zullen natuurlijk de calorieënrekening verzwaren, maar men kan niet zeggen dat zij in hun eentje voor het overgewicht verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Maar ook al kan de invloed van cola's en andere priklimonades op het gewicht van jongeren kan gerelativeerd worden, toch brengen deze voedingsmiddelen de voeding uit evenwicht. Het gaat immers  om weinig interessante energiebronnen die de plaats van andere voedingsmiddelen innemen die wel eveneens vitamines, mineralen, antioxidantia of vezels zouden kunnen aanbrengen. Als vocht blijft water dus de beste oplossing!

Magali Jacobs, Diëtetiste

Referentie:
Gibson S, Neate D. Sugar intake, soft drankje consumption and body weight Int J Food CIS Nutr 2007; 58:445 - 60

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés