.
 

News 2007
<< previous next >>

Alcohol en borstkanker: wat er ook in de fles zit ...

Wijn, bier, sterke dranken...als het om alcoholische dranken gaat, wordt er warm en koud geblazen : sommige gunstige effecten ervan op cardiovasculair vlak worden weliswaar erkend, maar voor borstkanker is dat helemaal anders zoals blijkt uit de resultaten van een van grootste studies over dit onderwerp.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige

News van :
03/10/07

het artikel drukken

Alcohol of ethanol komt in diverse graden voor in alle alcoholische dranken en staat ervoor bekend bij gebruik van kleine hoeveelheden een gunstig effect te hebben op cardiovasculair vlak, met name omwille van het gunstig effect op de HDL-cholesterol of "goede cholesterol" en misschien zelfs op type 2 diabetes. De soms grote hoeveelheden van fenolbestanddelen in sommige dranken - vooral in rode wijn - wordt voorgesteld als verklaring voor het feit dat niet alle alcoholische dranken op gelijke manier mogen worden beschouwd. Maar hoe zit het met het verband tussen alcohol en borstkanker? Daar zijn de resultaten anders...

Meer dan 70 000 vrouwen

Ook al werd in meerdere studies al een mogelijke nefaste invloed voorgesteld van alcohol op het risico van borstkanker, toch waren de resultaten soms tegenstrijdig en vaak onvolledig, met name voor de verschillen tussen de soort dranken. Oncologen van de Kaiser Permanente Division of Research in Oakland hebben nu de resultaten bekend gemaakt van een uitgebreide studie bij een cohorte van 70 033 vrouwen van diverse etnische oorsprong. De informatie over de gebruiksgewoonten van alcoholisch dranken werd verzameld bij gezondheidsonderzoeken tussen 1978 en 1985. In 2004 werden bijna 3 000 borstkankers gediagnosticeerd en die gegevens werden vergeleken met het alcoholverbruik.

30 % hoger vanaf 3 glazen

De resultaten tonen aan dat de vrouwen die een of twee glazen alcohol per dag drinken een verhoogd risico met 10 % hebben in vergelijking met de vrouwen die minder dan een alcoholische drank per dag gebruiken. Die risicostijging loopt op tot 30 % voor een verbruik van meer dan 3 glazen per dag onafhankelijk van leeftijd of ras. Dergelijke risicoverhoging is volgens de auteurs te vergelijken met die bij inname van oestrogenen of met het roken van minstens een pakje sigaretten per dag.

Nog een belangrijke ontdekking : er is geen verschil wat betreft het soort alcoholische drank, of het nu gaat om wijn, bier of geestrijke drank. Zelfs tussen witte en rode wijn (die meer antioxidantia bevat) is er geen verschil. De auteurs leiden daaruit af dat hun resultaten er sterk op wijzen dat het wel degelijk de alcohol is die schadelijk is voor de borst en onafhankelijk van het mengsel waarin die zich bevindt.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige

Referentie:
Li Y and Klatsky A. European Cancer Conference, september 27th, Barcelona, Spain.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés