.
 

News 2007
<< previous next >>

Stress en obesitas

Wie heeft nooit horen zeggen dat stress doet verdikken? Onderzoek bij muizen heeft uitgewezen dat onder bepaalde omstandigheden die stelling zou kunnen opgaan.

Magal Jacobs, Diëtiste

News van :
10 juli 2007

het artikel drukken

We weten nog weinig over het mogelijk verband tussen stress en lichaamsgewicht. Als sommige mensen onder stress staan, verliezen ze gewicht terwijl anderen net bijkomen en nog andere helemaal geen invloed op hun gewicht merken. We weten wel dat stress heel wat gevolgen heeft op het lichaam. Stress veroorzaakt onder andere de aanmaak van het Y neuropeptide in de hypothalamus, een bepaalde hersenzone. Dat Y neuropeptide heeft een angstremmend effect en stimuleert tevens de eetlust, werkt het opslaan van vetten in het vetweefsel in de hand en stimuleert de proliferatie van nieuwe adipocyten (vetcellen). Ziedaar een op zijn minst interessante piste die zou kunnen verklaren waarom stress soms het gewicht doet toenemen.

Calorieën: stress verzwaart de optelling

Een team van vorsers heeft testen gedaan bij muizen. Sommige werden aan kou blootgesteld of in een kooi geplaatst met een andere agressieve muis, twee situaties die veel stress veroorzaken voor deze knaagdieren. Beide groepen kregen eerst een normale voeding en daarna een calorierijk dieet. Als ze een normale voeding kregen, namen de muizen niet toe in gewicht ook al waren ze gestresseerd. Maar bij een calorierijke voeding namen de gestresseerde muizen twee keer meer in gewicht toe dan de andere. De rol van het Y neuropeptide in dat mechanisme werd eveneens aangetoond. Daartoe blokkeerden de onderzoekers de receptoren voor het Y neuropeptide in de vetcellen. Om te kunnen werken is het Y neuropeptide als een sleutel die sloten moet openmaken, de receptoren, die zich bevinden aan de oppervlakte van de cellen. Door die te blokkeren wordt de werking van het Y neuropeptide verhinderd. De gestresseerde muizen bij wie de receptoren waren geblokkeerd kwamen dan niet meer in gewicht bij als de andere, een bewijs dat het Y neuropeptide daar wel degelijk een rol in speelt.

Stress beheren

Natuurlijk dienen bijkomende onderzoeken uitgevoerd bij mensen om formeel de rol van stress aan te tonen bij gewichtstoename. Dat zal wellicht moeilijker zijn gezien het grote aantal oorzaken van stress in onze omgeving en de verschillende manier van reageren hiertegenover van iedereen. Maar deze studie wijst er toch op dat stress alleen niet zou doen aankomen want de gewichtstoename wordt enkel opgemerkt als er teveel voedsel wordt ingenomen. Dat benadrukt eens te meer het belang om de voeding niet te verwaarlozen vooral in een stressperiode, zonder evenwel een drastisch dieet te volgen aangezien zonder werkelijke overdaad de gewichtstoename als gevolg van stress geen fataliteit zou zijn.

Magali Jacobs, Diëtiste

Referentie:
Kup LE et al. Neuropeptide Y acts directly in the periphery on fat tissue and mediate stress-induced obesity and metabolic syndrome. Nature Medicine 2007 Jul 1; [Epub ahead of print].

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés