.
 

News 2007
<< previous next >>

Volle granen: een nieuw wapen tegen ontsteking?

Het gebied van positieve effecten van volle granen blijft maar toenemen. In een nieuwe studie wordt gemeld dat ontstekingsaandoeningen minder frequent voorkomen bij grote verbruikers van volle graanproducten.

Nicolas Guggenbühl Diëtist voedingsdeskundige

News van :
04 juli 2007

het artikel drukken

Granen en afgeleide producten zoals brood, pasta,...vormen theoretisch de voornaamste bron van energie in een evenwichtige voeding. Maar al te vaak wordt er gekozen voor geraffineerde producten waarin veel bestanddelen van volle granen verloren zijn zoals vezels, vitaminen (groep B, E), mineralen (ijzer, magnesium...) en tal van andere antioxidantia, waarvan er sommige specifiek zijn voor granen. En toch zijn er voldoende argumenten om de geraffineerde graanproducten te vervangen door de niet geraffineerde vormen en er komen er voortdurend nieuwe bij. Nu is het belang van volle graanproducten vooral aangetoond voor hart- en vaatziekten en voor type 2 diabetes (waarvan een epidemie wordt verwacht in het kielzog van obesitas). Maar ook de ontstekingsaandoeningen lijken gunstig te worden beïnvloed door deze voedingsmiddelen.

Ontstekingsaandoeningen hebben te maken met een chronische ontsteking van lichaamsweefsels. Dat verschijnsel speelt een rol bij heel wat aandoeningen met name van spieren en skelet (zoals reumatoïde artritis), van de luchtwegen (zoals astma) en van het spijsverteringsstelsel (zoals colitis). De ontstekingsverschijnselen zouden ook een invloed hebben op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen en van diabetes.

Oxidatieve stress

Wetenschappers van de universiteit van Oslo, in Noorwegen, hebben een grote studie uitgevoerd bij 41 836 vrouwen tussen 55 en 69 jaar oud in het begin die gedurende gemiddeld 17 jaar werden gevolgd. De resultaten tonen aan dat de sterfte door ontstekingsaandoeningen des te geringer is naarmate de consumptie van volle granen hoger is: in vergelijking met vrouwen die er weinig of nooit van eten is er bij de vrouwen die er slechts 4 tot 7 porties per week van eten reeds een vermindering van het risico met 31 % en bij degenen die er wekelijks minstens 11 porties van verbruiken met 35 %. De auteurs verklaren dat de grootte van dat omgekeerd verband groter is dan ze hadden verwacht en zelfs de gedocumenteerde voordelen voor cardiovasculaire en voor diabetes overschrijden.

Het exacte mechanisme van dat beschermend effect is niet aangetoond maar waarschijnlijk houdt het verband met het feit dat volle granen een uitstekende bron zijn van antioxidantia. Antioxidantia zouden kunnen bijdragen tot het rechtstreeks of onrechtstreeks remmen van de oxidatieve stress, een onvermijdelijk gevolg van ontsteking.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige

Referentie:
A Jacobs DR et al. Am J Clin Nutr 2007;85(6):1606-14.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés