.
 

News 2008
Datum
Titel van de News - Beschrijving
09/04/08   Supplementen onder de vorm van micronutrimenten tijdens de zwangerschap?  
Is het nodig tijdens de zwangerschap veelvuldige supplementen te geven? De knoop is nog niet volledig doorgehakt maar er zijn aanwijzingen dat het in bepaalde omstandigheden nuttig zou zijn.
02/04/08   Groenten, voedsel tegen suikerziekte?  
Groenten en fruit hebben vele gemene eigenschappen, behalve het suikergehalte. Dit legt misschien een omvangrijke studie uit nl. te weten: een omgekeerde verhouding in het verbruik van groenten - en niet van fruit - en het risico om een diabetes van het type 2 te ontwikkelen.
26/03/08   Fruit en groenten voor diabetici
Een totale toename van het verbruik van groenten, fruit en peulvruchten gaat gepaard met een relatief sterfterisico
19/03/08   Sport is niet altijd gezond
In sportkringen heerst een kwaal die tot nu toe relatief werd genegeerd : stoornissen van het voedingsgedrag. Amerikaanse trainers willen hun verantwoordelijkheid opnemen tegenover die problematiek.
05/03/08   Moedermelk is goed voor de slagaders
Metingen van fysiologische parameters wijzen erop dat de functie van de slagaders beter bewaard blijft bij mannen die borstvoeding hebben gekregen dan bij hen die flesvoeding kregen in hun zuigelingentijd. Maar dat werd niet vastgesteld bij vrouwen.
27/02/08   Volle granen voor de lijn en het hart
Het preventiepotentieel van niet geraffineerde graanproducten wordt elke dag weer bevestigd. In een nieuwe studie is aangetoond dat door gewoonweg voedingsmiddelen op basis van volle granen te gebruiken er betere resultaten worden verkregen op gebied van vermindering van buikvetmassa en op de indicators van het cardiovasculaire risico.
20/02/08   Vroeger maar niet omwille van goede redenen
De puberteit treedt vroeger in, alleszins bij meisjes. Maar waar vroeger deze transformatie van het lichaam van de adolescent als een aanwijzing van goede voeding werd beschouwd, spelen vandaag de dag andere redenen een rol die minder gunstig zijn voor de gezondheid.
13/02/08   Hypertensie: het dubbele gelaat van de nitraten
Plantaardige producten zijn ervoor gekend een veeleer gunstig effect te hebben op de bloeddruk. Van de nitraten, die men meestal poogt te beperken in het voedsel, wordt alsmaar meer een bloeddrukverlagend effect aangetoond.
06/02/08   De vergeten steen
Zouden nierstenen verband kunnen houden met het metabool syndroom? Die hypothese duikt regelmatig terug op en telkens onder een iets gewijzigde vorm. Langzaam aan krijgt men een duidelijker beeld hieromtrent.
30/01/08   Zwangerschap: haal het foliumzuur uit de schaduw
Dankzij foliumzuur kan het risico op bepaalde aangeboren misvormingen sterk worden verminderd op voorwaarde dat het tijdig wordt ingenomen. In de Verenigde Staten worden heel wat voedingsmiddelen ermee verrijkt maar dat lijkt niet voldoende. Vandaar dit nieuwe initiatief om de voedingsmiddelen die er voldoende van bevatten meer zichtbaar te maken.
23/01/08   Cirrose: niet enkel bij alcoholici
Het brede publiek denkt bij cirrose automatisch aan alcoholisme. Maar er bestaan nog heel wat andere redenen voor deze leveraandoening. Het metabool syndroom is er daar een van.
19/01/08   Niet iedereen gelijk maar wel middelen voor iedereen
Over de energiebalans gaat iedereen akkoord: opname minus afgifte geeft het resultaat ... en dat wordt in het lichaam opgestapeld. Als er overschot is, dan zijn we vertrokken voor overgewicht en zelfs obesitas.
09/01/08   Obesitas : vooruit adolescenten !
De fysieke activiteit is geen eenvoudig onderdeel van de energieafgifte. Het niveau van fysieke activiteit, vooral in verband met wielsporten, blijkt een ware voorspeller van het latere risico van overgewicht.

Google

Web
H&F.be