Sinds de twee grote studies DCCT en UKPDS, die aan de basis lagen van een nieuwe aanpak van diabetes, wordt terecht heel veel belang gehecht aan de preventie van complicaties. In die twee studies werd aangetoond - in de ene voor type 1 diabetes en in de andere voor type 2 diabetes - dat het belangrijk is om de glycemie zo goed mogelijk onder controle te houden als men de drama's wil vermijden waar deze aandoening kan toe leiden bij onvoldoende behandeling. Sindsdien is het geglycolyseerd hemoglobine de parameter geworden aan de hand waarvan gemakkelijk de kwaliteit van de glycemiecontrole kan bepaald worden. Ook werden de gegevens opnieuw geëvalueerd over de voeding bij diabetici en men is veel soepeler geworden op dat vlak met meer nadruk op een evenwichtige voeding en een aanpassing van de aanbreng van vetten dan op een blinde restrictie van koolhydraten. Het onderzoek gaat in die zin verder en het belang van groenten en fruit in de voeding van diabetici werd benadrukt in een studie bij 10 449 deelnemers. Die diabetici werden gedurende gemiddeld 9 jaren gevolgd en hun verbruik van groenten en fruit werd geëvalueerd door middel van een gevalideerde vragenlijst. De sterfte en de oorzaken ervan werden eveneens onderzocht in deze patiëntengroep. Daaruit bleek dat een totale toename met 80 g/d van het verbruik van groenten, fruit en peulvruchten gepaard ging met een relatief sterfterisico door gelijk welke oorzaak van 0,94 (betrouwbaarheidsinterval 95% (0,90-0,98). Bij aparte analyse van de impact van groenten en van fruit bleek dat vooral de groenten dergelijk gunstig effect geven. De sterfte door een cardiovasculaire oorzaak (relatief risico 0,88 en betrouwbaarheidsinterval 95% van 0,81 tot 0,95) en de niet cardiale en niet oncologische sterfte (RR 0,90; betrouwbaarheidsinterval 0,82 -0,99) waren eveneens in omgekeerde correlatie met de consumptie van fruit, groenten en peulvruchten. Dat was echter niet het geval voor de sterfte door kanker die niet significant was veranderd (RR 1,08 ; betrouwbaarheidsinterval 0,99 - 1,17). De auteurs van de studie besluiten dat groenten en fruit belangrijk zijn in de voeding van de diabetespatiënt.