.
 

News 2008
article précédent image suivante

Hypertensie: het dubbele gelaat van de nitraten

Plantaardige producten zijn ervoor gekend een veeleer gunstig effect te hebben op de bloeddruk. Van de nitraten, die men meestal poogt te beperken in het voedsel, wordt alsmaar meer een bloeddrukverlagend effect aangetoond.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige

News van:
12/02/08

het artikel drukken
Nitraten (NO3) zijn wijd verspreid in de bodem. Ze worden door planten « opgepompt » en komen dan in de voedselketen terecht, vooral in groenten. Bladgroenten (spinazie, sla,...) bevatten veel nitraten. Nitraten worden in nitrieten omgezet onder invloed van bepaalde micro-organismen. Die zijn gevreesd omdat zij op hun beurt kunnen omgezet worden in nitrosaminen, die potentieel kankerverwekkend zijn.

Bij zuigelingen dient men bijzonder voorzichtig te zijn met nitraten, met name in voedingsmiddelen voor zuigelingen, want een teveel aan nitraten kan een methemoglobinemie veroorzaken, een soort verstikking waarbij het hemoglobine geen zuurstof meer kan vervoeren naar de weefsels. Al die factoren schilderen een alles behalve gunstig beeld af van de nitraten. Maar aan de andere kant werd geopperd dat nitraten een gunstige werking zouden kunnen hebben op de bloeddruk en zelfs het gunstige effect zouden kunnen verklaren van een voeding rijk aan plantaardige producten op de bloeddruk. Die denkpiste wordt nu bevestigd in een studie door vorsers uit het Verenigd Koninkrijk.


Bietensap
Gezonde vrijwilligers hebben een dosis nitraten ingenomen onder vorm van bietensap (500 ml). Binnen het uur na inname werd al een bloeddrukdaling vastgesteld met een piek na 3-4 uren. Het effect bleef merkbaar tot 24 uur na drinken van het sap. Bovendien verminderde na inname van het nitratenrijke sap ook de aggregatie van de bloedplaatjes en dat is een weerspiegeling van de neiging tot vorming van een klonter of trombus die aan de basis kan liggen van een cardiovasculair incident.

De ervaring leert dat dit effect te wijten is aan de vorming van nitriet vanuit nitraten, een omzetting die geschiedt onder invloed van bacteriën op de tong. Het met nitrieten geladen speeksel wordt ingeslikt en de nitrieten worden geabsorbeerd in de bloedsomloop. De effecten op de bloeddruk gebeuren parallel met de aanvoer van nitrieten in het bloed. In een andere groep vrijwilligers die ook bietensap hadden gedronken maar die hun speeksel niet hadden ingeslikt, werd helemaal geen effect op de bloeddruk of op de plaatjesaggregatie opgemerkt. Dat bevestigt dus dat het wel degelijk de omzetting van nitraat in nitriet is die aan de basis ligt van de effecten op de bloeddruk. De onderzoekers zijn van mening dat het gebruik van nitraten via plantaardige producten een natuurlijke piste is die goedkoop is om hart- en vaatziekten te bestrijden.

Nicolas Guggenbühl Diëtist Voedingsdeskundige

Referentie:
Webb AJ et al. Hypertension, 4 februari 2008 [Epub ahead of print]

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés