.
 

News 2008
article précédent image suivante

Moedermelk is goed voor de slagaders

Metingen van fysiologische parameters wijzen erop dat de functie van de slagaders beter bewaard blijft bij mannen die borstvoeding hebben gekregen dan bij hen die flesvoeding kregen in hun zuigelingentijd. Maar dat werd niet vastgesteld bij vrouwen.

Dr. Jean Andris

News van:
05/03/08

het artikel drukken
De weldaden van moedermelk zijn welhaast ontelbaar. En de lijst wordt enkel maar langer. In een studie die nog moet verschijnen in het European Journal of Clinical Nutrition, Järvisalo et al. (Finland) werd aangetoond dat mannelijke volwassenen die in hun zuigelingtijd moedermelk kregen een betere arteriële functie hadden gemeten ter hoogte van de arteria brachialis en de carotiden dan bij mannen die poedermelk hadden gekregen.

Drie arteriële parameters
Om tot die conclusie te komen hebben zij een groep van 1 667 jonge volwassenen bestudeerd die hadden deelgenomen aan een studie over het cardiovasculaire risico. De auteurs hebben drie verschillende parameters onderzocht met echografie. De eerste parameter is de arteriële dilatatie veroorzaakt door de bloedflow. Daarbij wordt het vasodilaterend effect van de bloedsomloop onderzocht als die terug wordt hersteld na een uitgelokte onderbreking. Die parameter is een aanwijzing voor de endotheelfunctie. De tweede meting is die van de dikte van de intima-media, de twee binnenste lagen van de slagaders. Dat gebeurt aan de hand van een echografie van de carotiden. Er kon worden aangetoond dat als die dikte was toegenomen in vergelijking met de normale dikte, de patiënt zeer gevoelig was om arteriosclerose te ontwikkelen in zijn coronairen en perifere bloedvaten. Als derde criterium hebben de auteurs de arteriële compliantie genomen en dat is een indicator van de soepelheid van de wanden van die bloedvaten.

Goed voor mannen
Bij de mannen was de arteriële dilatatie door de bloedflow beter bij degenen die borstvoeding hadden gekregen dan bij de anderen. Maar dergelijk verschil werd niet vastgesteld bij vrouwen. De andere factoren in verband met de arteriële dilatatie bij de mannen waren het geboortegewicht, de buikomtrek en de initiële diameter van de arteria brachialis. Er werd geen correlatie gevonden tussen de dikte van de intima-media en de arteriële compliantie met de manier van voeding als zuigeling.

Toch blijft het feit dat we met de arteriële dilatatie in verband met de bloedflow beschikken over een indicator om te vermoeden dat de arteriële functie in het algemeen beter is ter hoogte van arteria brachialis bij mannen die moedermelk hebben gekregen dan bij hen die flesvoeding kregen.

Dr. Jean Andris

Referentie:
Jârislavo MJ et al. Eur J Clin Nutr 2008; feb. (Epub ahead of print)

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés