.
 

News 2008
article précédent image suivante

Obesitas: vooruit adolescenten!

De fysieke activiteit is geen eenvoudig onderdeel van de energieafgifte. Het niveau van fysieke activiteit, vooral in verband met wielsporten, blijkt een ware voorspeller van het latere risico van overgewicht.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist, voedingsdeskundige

News van:
09/01/08

het artikel drukken
De rol van fysieke activiteit bij het behoud van de gezondheid, vooral dan met de preventie van obesitas, wordt alsmaar meer naar voor geschoven. Dat staat in schril contrast met de werkelijkheid want sedentaire levensstijl wordt alsmaar frequenter. Maar de uitdaging bestaat erin de evolutie van obesitas om te buigen en dat is zeker de moeite waard.De resultaten van de behandeling van deze aandoening blijven ontgoochelend en preventie lijkt dan ook meer en meer een eerste noodzaak.

De adolescentie is een periode vol gevaren die gepaard gaat met grote veranderingen. De voedingsgewoonten kunnen sterk verstoord worden zodat de ouders zelfs ongerust kunnen worden. Maar de verandering op voedingsgebied lijkt geen determinerende rol te spelen voor het latere risico van obesitas.Vaak immers hernemen volwassenen richtpunten van voor hun adolescentie om familiale stramienen te hervatten. Maar dat lijkt niet te gelden voor de fysieke activiteit...

David Menschik, van de John Hopkins universiteit in Baltimore (Verenigde Saten), en zijn collega's hebben een studie uitgevoerd bij 3 345 adolescenten. Zij hebben de gewoonten geanalyseerd van fysieke activiteit, zowel op school als daarbuiten. Dan hebben ze die gegevens vergeleken met de evolutie van overgewicht vijf jaar later.

Het loopt op wieltjes !
De resultaten tonen aan dat hoe meer er deelgenomen wordt aan bepaalde fysieke activiteiten buiten de schoolprogramma's en aan de lessen van lichamelijke opvoeding, des te geringer de kans dat de jonge volwassene overgewicht zal hebben. De buitenschoolse activiteiten die het meest het latere risico van overgewicht doen dalen (met ongeveer 48 %) zijn wielsporten zoals rollerskating, skateboard of fietsen meer dan 4 keer per week. Elke les lichamelijke opvoeding die gedurende de weekdagen wordt gevolgd geeft een risicodaling van later overgewicht met 5 %. De fysieke activiteit in de adolescentie voorspelt beter het vermogen om een goed gewicht te behouden dan om gewicht te verliezen.

Deze gegevens bevestigen het belang van een actieve levensstijl in de adolescentie. Nu dient nog onderzocht welke doeltreffende methoden er zijn om het niveau van fysieke activiteit bij adolescenten te doen toenemen en vooral om het "afhaken" van sport in die periode te voorkomen, een verschijnsel dat vooral veel voorkomt bij jonge meisjes.


Nicolas Guggenbühl, Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Menschik D et al. Arch Pediatr Adolsc Med 2008;162(1)29-33.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés