.
 

News 2008
article précédent image suivante

Volle granen voor de lijn en het hart

Het preventiepotentieel van niet geraffineerde graanproducten wordt elke dag weer bevestigd. In een nieuwe studie is aangetoond dat door gewoonweg voedingsmiddelen op basis van volle granen te gebruiken er betere resultaten worden verkregen op gebied van vermindering van buikvetmassa en op de indicators van het cardiovasculaire risico.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige

News van:
27/02/08

het artikel drukken
In diverse studies werd al gemeld dat mensen die veel volle graanproducten eten neiging hebben om minder corpulent te zijn. Mar ook al kunnen dergelijke waarnemingen ons op het goede spoor zetten, toch geven ze geen bewijs van een oorzakelijk verband. Vandaar het belang van deze klinische studie door onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania bij obese mensen met een metabool syndroom (d.w.z. met meerdere gecombineerde cardiovasculaire risicofactoren, met name abdominale obesitas).

Vijftig mensen werden zo ad random in 2 groepen verdeeld met als doel hen een dieet te laten volgen met dezelfde calorierestrictie (- 500 kcal per dag). Het enige verschil was dat aan een groep werd gevraagd alle middelen op basis van volle granen te vermijden en aan de andere groep om graanproducten enkel van de volle soort te gebruiken. Voor de rest waren alle adviezen over voeding en fysieke activiteit strikt identiek in beide groepen.


Vol is doeltreffender
Op het einde van de test die 12 weken duurde, stelden de onderzoekers in beide groepen een vergelijkbaar gewichtsverlies en verbetering van de bloedlipiden (daling van cholesterol) vast. Maar in de « volle granen »-groep werd meer vet verloren in de abdominale regio, de streek waar vetopstapeling vooral schadelijk is. Bovendien veranderde het C-reactieve proteïne (CRP), een merker van ontsteking die gepaard gaat met een verhoogd risico van diabetes, hypertensie en cardiovasculaire aandoeningen helemaal niet gelijkaardig in beide groepen: ondanks het gewichtsverlies - dat over het algemeen een daling van het gehalte van CRP met zich meebrengt - werd er helemaal geen wijziging van deze parameter waargenomen in de groep « geraffineerde granen ». In de groep "volle granen" daalde het CRP echter wel met 38 %, een orde van grootte vergelijkbaar met wat wordt vastgesteld met bepaalde geneesmiddelen (statines).

Het lijkt dan ook alsmaar meer gerechtvaardigd om de geraffineerde graanproducten te vervangen door hun volle homologen (volkorenbrood, havervlokken, volle rijst en pasta, volle ontbijtgranen,...). Sommige producten kunnen gedeeltelijk vol zijn: belangrijk is dat minstens 51 % van de granen erin van de volle soort zijn.


Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige

Referentie:
Katcher HI et al. Am J Clin Nutr 2008;87:79-90.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés