.
 

News 2008
article précédent image suivante

Zwangerschap: haal het foliumzuur uit de schaduw

Dankzij foliumzuur kan het risico op bepaalde aangeboren misvormingen sterk worden verminderd op voorwaarde dat het tijdig wordt ingenomen. In de Verenigde Staten worden heel wat voedingsmiddelen ermee verrijkt maar dat lijkt niet voldoende. Vandaar dit nieuwe initiatief om de voedingsmiddelen die er voldoende van bevatten meer zichtbaar te maken.

Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige

News van:
30/01/08

het artikel drukken
In tegenstelling tot de aanbreng van energie en bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer waarvan de behoeften maar zeer geleidelijk toenemen in de loop van de zwangerschap, dient foliumzuur of vitamine B9 reeds in verhoogde mate te worden ingenomen voor de conceptie. Het is inderdaad in de loop van de eerste zwangerschapsmaand dat de neural buis van de foetus sluit en dat is een cruciaal ogenblik waarop een voldoende hoeveelheid foliumzuur het risico op misvorming van het type spina bifida kan verminderen. Met andere woorden: als men weet dat men zwanger is, is het al te laat om te handelen... Vandaar het belang van een preventieve vaanpak om alle vrouwen te sensibiliseren die zwanger willen worden en dat is niet makkelijk. Vooral omdat veel zwangerschappen niet gepland zijn...

Tien jaar verrijking

Om de essentiële bevolkingsgroep te bereiken heeft men inde Verenigde Staten ervoor gekozen om basisvoedingsmiddelen te verrijken met foliumzuur. Sinds 1998 worden bloem- en graanproducten nu verrijkt. En sindsdien is het percentage misvormingen van de neurale buis met 26 % gedaald. Dat is al niet slecht maar het zou nog beter kunnen, vooral wat betreft de sensibilisatie van de vrouwen voor deze problematiek en de informatie over de bronnen van B9.

In een recente studie door March of Dimes, een vereniging zonder winstgevend doel op gebied van zwangerschap en gezondheid van zuigelingen, werd aangetoond dat in de Verenigde Staten amper 12 % van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar wist dat foliumzuur moet genomen worden voor de zwangerschap. Van tal van graanproducten zoals verrijkt wit brood, was trouwens niet geweten dat ze een goede bron zijn van foliumzuur terwijl ze er toch twee keer meer van bevatten dan meer granenbroden die niet verrijkt zijn maar die worden beschouwd als rijk aan B9. Om dus de zichtbaarheid van die producten die voldoende foliumzuur afgeven te verbeteren en om de toekomstige moeders te sensibiliseren voor het belang van foliumzuur gedurende de zwangerschap heeft March of Dimes een logo « folic acid for a healthy pregnancy » ontworpen dat zal geplaatst worden op de verpakking van diverse graanproducten die verijkt zijn met foliumzuur. We hopen dan maar dat dit niet zal leiden tot een hogere waardering voor geraffineerde graanproducten onder het voorwendsel dat ze verrijkt zijn met B9...

Dr. J. Andris

Referentie:
Meer info: www.marchofdimes.com

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés