.
 

News 2008
article précédent image suivante

Supplementen onder de vorm van micronutrimenten tijdens de zwangerschap?

Is het nodig tijdens de zwangerschap veelvuldige supplementen te geven? De knoop is nog niet volledig doorgehakt maar er zijn aanwijzingen dat het in bepaalde omstandigheden nuttig zou zijn.

News van:
09/04/08

het artikel drukken
Er is niet veel bekend over de invloed op de ontwikkeling van het kind van de moeder die tijdens haar zwangerschap bij ondervoeding veelvuldige supplementen van microelementen toegediend kreeg. In toestanden zoals in landen van de derde wereld en met de stijgende armoede die bij ons meer en meer voorkomt is het nochtans belangrijk om aan de toekomstige generaties een physische en psychische evenwichtige ontwikkeling te verzekeren. Om er meer over te weten te komen heeft een groep onderzoekers uit verschillende Europese landen en van de derde wereld de effecten vergeleken van de toediening van supplementen in het begin van de zwangerschap(8 a10 weken dracht) en later na ongeveer 17 weken. De toegediende supplementen waren veelvuldig of enkel bestaande uit een lage of hogere hoeveelheid ijzer en eveneens foliumzuur. De studie die in Bengladesh werd uitgevoerd was zeer uitgebreid. In een groep van 2853 kinderen waarvan aan de moeder tijdens haar zwangerschap supplementen toegediend werden, degenen die het vroegtijdig kregen hadden een betere respons aan testen dan de anderen. Het verschil was gering maar statistisch relevant. Nochtans kwam deze winst niet tot uiting bij de kinderen van vrouwen met overgewicht. De uitslag wat motoriek en aktiviteit betreft was eveneens  beter bij de kinderen die tijdens de zwangerschap van hun moeder multisupplementen toegediend kregen dan alleen ijzer en foliumzuur. Zelfs indien deze aanwinsten gering waren bewijzen ze voldoende supplementen toe te dienen,op het juiste tijdstip en in welke soort situatie deze aanbreng nuttig is. Maar bijkomend onderzoek is nog nodig om op een geldige wijze aan deze vragen te  kunnen antwoorden .


Referenties
Tofali F et al. Am J Clin Nutr 208 ; 87 : 704-11.

hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés