.
 

News 2008
article précédent image suivante

Groenten, voedsel tegen suikerziekte?  

Groenten en fruit hebben vele gemene eigenschappen, behalve het suikergehalte. Dit legt misschien een omvangrijke studie uit nl. te weten: een omgekeerde verhouding in het verbruik van groenten - en niet van fruit - en het risico om een diabetes van het type 2 te ontwikkelen.

News van:
02/04/08

het artikel drukken
Fruit en groenten hebben wind in de zeilen. In heel wat gezondheidsprogramma's staan ze op een goede plaats, omdat ze aanzien worden als een hefboom om grote sanitaire uitdagingen aan te gaan, nl.voor overgewicht. Een plaats die men kan uitleggen onder anderen door hun laag kaloriengehalte, vetarm en vezelrijk. Maar hun samenstelling is ingewikkeld indien men rekening houdt met de aanwezigheid van mineralen, vitaminen en antioxidanten.En het is misschien deze komplexiteit dat uitlegt nieuwe resultaten gevonden zijn van het risico diabetes type 2.   Raquel Villegas (Vanderbilt Epidemiology Center, USA) en haar collega's hebben een studie bij 64.191 chinese vrouwen tussen  40 en 70 jaar uitgevoerd. Het groenten en vruchten gebruik werd ingeschat door een vragenlijst gedurende een periode van 4,6 jaar tijdens dewelke 1608 gevallen van diabetes werden vastgesteld.  

Bijna een op drie

De analyse van de gegevens tijdens deze periode toont een omgekeerde verhouding aan tussen het eten van groenten (en niet van fruit) en de kans om een suikerziekte te ontwikkelen Bij de vrouwen in de groep die het meest groenten aten (gemiddeld 428 g/dag) zien we het risico op diabetes met 28% verminderen ten opzichte tot deze die er het minst innamen (gemiddeld 121,5g/dag). Dit beschermend effekt is voor de verschillende soorten groenten. In tegendeel werd geen enkel beschermend effekt aangetoond bij fruitverbruik.

Onbekend

Het mechanisme van dit beschermend effekt is niet bekend en zou kunnen voortvloeien uit de interaktie van verschillende eigenschappen zoals de aanwezigheid van vezels, magnesium, maar ook het suikergehalte veel lager in groenten dan in fruit. Na aanpassing van de aanbreng van vit C, carotene en Mg blijft het beschermend effekt merkbaar, wat er op wijst dat deze niet alleen te wijten is aan deze voedingsupplementen. De auteurs sluiten synergien niet uit met andere stoffen die aanwezig zijn zoals fytaten, lignanen of isoflavonen. Ofschoon deze resultaten alsdusdanig niet kunnen geextrapoleerd worden voor alle bevolkingsgroepen pleiten ze eens te meer voor meer groenten te eten.


hoog van bladzijde

Ontvangt de news in uw mailbox
U e-mail :
<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés