.
 

Archieven> Artikel> N°81
<< previous next >>

Olijfolie goed voor zieke harten

Franciane Lison en Magali Jacobs

het artikel drukken

In een recent onderzoek werden de ontstekingsremmende eigenschappen van olijfolie nog maar eens aangetoond. In de bedoelde studie werd de invloed van de heilzame fenolbestanddelen, krachtige antioxidanten (ook aanwezig in gekleurde groenten- en fruitsoorten), bij het gebruik van vierge olijfolie vergeleken met het gebruik van geraffineerde olijfolie. Een onderzoeksteam verbonden aan het departement cardiologie van het Hôpital del Mar en aan het Institut Municipal d'Investigation Médicale van Barcelona, onderzocht de invloed van de fenolbestanddelen in olijfolie bij 28 patiënten met coronaire aandoeningen. Op het ogenblik van het onderzoek was hun toestand gestabiliseerd. Tijdens het onderzoek wisselden de proefpersonen een proefperiode van twee weken (waarin ze dagelijks 50 ml geraffineerde olijfolie innamen) af met een periode van drie weken (waarin ze ofwel 50 ml vierge olijfolie, ofwel 50 ml geraffineerde olijfolie innamen). Deze setting werd tweemaal herhaald. Tijdens de 'vierge-olijfolie-weken' stelden de onderzoekers een daling van het interleukine-6 en het C-reactieve proteïne vast, twee ontstekingsmarkers. Deze resultaten wijzen erop dat, naast de goede vetzurensamenstelling van niet geraffineerde olijfolie, deze ook gunstige ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Eigenschappen die de gezondheid van het hart ten goede komen.

Franciane Lison en Magali Jacobs


Referentie :Fito, M. et al. Eur J Clin Nutr 2007 Mar 21 [Epub ahead of print]

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés