.
 

Archieven> Artikel> N°80
<< previous next >>

'Slow' eten tegen overgewicht

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 80, December 2006

het artikel drukken

De snelheid waarmee we onze maaltijden innemen heeft wellicht een niet te verwaarlozen invloed op ons lichaamsgewicht en is ongetwijfeld een aandachtspunt in de strijd tegen excessieve calorieaanbreng. De mening dat een traag gegeten maaltijd tot een langer verzadigingsgevoel leidt wordt door wetenschappelijk onderzoek ontkracht. Vandaar de belangstelling voor een nieuw onderzoek, uitgevoerd door K. Melanson (University of Rhode Island, Kingston). Aan dertig vrijwilligers werd gevraagd op twee verschillende tijdstippen, nadat ze 's morgens een standaardontbijt (400 kcal) hadden ingenomen, een maaltijd te komen gebruiken in het onderzoekscentrum. Het middagmaal bestond uit deegwaren met tomatensaus en groenten, bestrooid met Parmezaanse kaas. Het enige verschil tussen de maaltijden was de wijze waarop ze gegeten werden. Gevraagd werd één maaltijd vlug te verorberen, gebruik makend van een grote eetlepel. Bij een tweede maaltijd werd gevraagd deze rustig in te nemen, gebruik makend van een kleine eetlepel die na iedere hap even op het bord werd gelegd. De uiteindelijke calorieaanbreng van de 'snelle' maaltijd (9 minuten) bedroeg 646 kcal, terwijl die voor de 'trage' maaltijd (29 minuten) 579 kcal bedroeg. Daarenboven gaven de deelnemers de slow-maaltijd in termen van eetgenoegens een hogere score. Omgerekend naar drie maaltijden per dag zou dit op een dagelijks calorisch verschil van zowat 200 kcal komen. Na verloop van één jaar betekent dit op de weegschaal een winst van ongeveer 9 kg ...

Nicolas Guggenbühl ,
Diëtist, voedingsdeskundige


Referentie : Resultaten gepubliceerd bij gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van de North American Association for Study of Abesity, New York, 1 december 2006 (bron : Reuters).

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés