.
 

Archieven> Artikel> N°81
<< previous next >>

Haver in de rij van hypocholesterolimiërende voedingsmiddelen

Franciane Lison en Magali Jacobs

het artikel drukken

Haver is vooral gekend omwille van zijn rijkdom aan enkelvoudige oplosbare vezels, de bèta-glucanen. Diverse studies tonen aan dat deze vezels, in zoverre ze in voldoende mate worden ingenomen, een hypocholesterolimiërende werking hebben. Een bevinding die door een onderzoeksteam, verbonden aan de Universiteit van Minnesota, onlangs werd bevestigd. Bij hun onderzoek waren 75 mannen en vrouwen met hoge cholesterolwaarden betrokken. De studie toont aan dat een inname van 6 gram bèta-glucanen-concentraat afkomstig van haver zowel het totaal cholesterolgehalte als de LDL met 0,3 mmol/l doet dalen en dit in vergelijking met een controlegroep die dezelfde hoeveelheid dextrose kreeg toegediend. Om dit effect naar waarde in te schatten wijst de projectleider van het onderzoek, Joanne Slavin, er op dat een verhoging van het LDL met 0,26 mmol/l tot een verhoging van het cardiovasculair risico leidt met 12 %. De inname van bèta-glucanen uit haver in een voeding met weinig geraffineerde producten en weinig vet, is zonder twijfel een meerwaarde in de strijd tegen de hypercholesterolemie.

Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige


Referentie :Nutrition Journal, 26 maart 2007.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés