.
 

Archieven> Artikel> N°81
<< previous next >>

Een nieuwe molecule die vetten verdringt

Franciane Lison en Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 82, Maart - April 2007

het artikel drukken

Een onderzoeksteam verbonden aan de Universiteit van Californië deed een op zijn minst opmerkelijk te noemen ontdekking in verband met de vertering van vetten. Onze huidige kennis leert ons dat de chylomicronen instaan voor het transport van de triglyceriden in het bloed om ze verder naar het hart, vetweefsel en de spieren te brengen. Ook de tussenkomst van de aan de bloedvatwand verankerde proteoglycanen die de chylomicronen vastklemmen, is voldoende gekend. Ze blijven er aanwezig in afwachting tot het lipoproteïne lipase in actie komt om de triglyceriden te hydroliseren. Het eiwit dat door de onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles werd ontdekt is het glycosylphosphatidylinositol (GPIHBP1). Het zou het vastklemmen van de chylomicronen bevorderen alsook de werking van het lipoproteïne lipase. Testen uitgevoerd bij muizen met een tekort aan dit molecule tonen aan dat, spijts hun normale voeding, ze een bijzonder hoge bloedspiegel aan triglyceriden hebben. Dit toont dus duidelijk aan dat het molecule betrokken is in het metabolisme van de vetten. Microscopisch onderzoek laat zien dat het GPIHBP1 exclusief aanwezig is ter hoogte van de endotheelcellen in de bloedvaten van het hart, vetweefsel en spieren. De onderzoekers nemen aan dat het molecule door deze cellen wordt aangemaakt. Dit leidt ertoe dat de vorsers zich terecht vragen stellen omtrent de actieve rol van de endotheelcellen bij de regulatie en verdeling van de vetten in de weefsels.

Nicolas Rousseau,
Diëtist, voedingsdeskundige


Referentie :Cell Metabolism, april 2007.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés