.
 

Archieven> Artikel> N°78
<< previous next >>

Andere omega-3 vetzuren, andere eigenschappen : de BMI doet niet meer aankomen

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 78, September 2006

het artikel drukken

De laatste jaren wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de cardiobeschermende eigenschappen van de lange keten omega-3 vetzuren (EPA/DHA), dermate dat de belangstelling voor het alfalinoleenzuur (ALA) wat op de achtergrond wordt verdrongen. Volgens een Nederlandse studie zou ALA een niet te verwaarlozen invloed hebben op het LDL-cholesterolgehalte van senioren. Onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht volgden gedurende 9 weken 37 personen (gemiddelde leeftijd 64 jaar) met zeer hoge cholesterolwaarden. De vrijwilligers werden op aselecte wijze in drie groepen verdeeld : de eerste groep kreeg een 'controlevoeding', rijk aan oliezuur; de tweede groep kreeg een ALA-rijke voeding (6.8 g per dag); en de derde groep een hoeveelheid EPA/DHA (respectievelijk 1.05 en 0.55 g/dag). Resultaat : bij de derde groep stelden de onderzoekers, in vergelijking met de tweede groep, een verhoging van de LDL-cholesterol vast met 0.39 mmol/l. Een verhoging van het apolipoproteļne B (ApoB) met 14 mg/dl in groep drie, in vergelijking met groep twee, versterkte deze tendens. Voldoende reden om het eten van vette vis in diskrediet te brengen? Zeker niet. De EPA/DHA vetzuren leidden tot een verhoging van een bepaald bestanddeel, het TFPI (Tissue Factor Pathway Inhibitor), dat betrokken is bij de vorming van bloedklonters... Eens te meer een belangrijke aanwijzing van de noodzaak om beide bronnen van omega-3 vetzuren op het bord te krijgen!

Nicolas Rousseau,
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Mensink R et al. Eur J Clin Nutr 2006 ; 60 :978-984

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés