.
 

Archieven> Artikel> N°78
<< previous next >>

Cardiovasculair risico : de BMI doet niet meer aankomen

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 78, September 2006

het artikel drukken

Hoewel over het algemeen aangenomen wordt dat, onder andere, overgewicht en zwaarlijvigheid leiden tot een verhoogd cardiovasculair risico, is dit verband niet altijd even evident. Het minste dat hierover kan gezegd worden is dat het verband, op basis van een meta-analyse, op zijn nummer werd gezet. De gevoerde analyse omvatte 40 studies, had betrekking op 250 000 personen met een cardiovasculaire aandoening die gedurende vier jaar werden gevolgd. Al tonen de resultaten aan dat een te lage BMI en een te hoge BMI (30 en meer) niet veel goeds voorspellen, komt de verrassing toch wel vanuit een verrassende hoek, met name de BMI-zone met overgewicht. Personen die zich in deze gewichtsklasse bevinden (BMI tussen 25 en 30) overleven langer en cardiovasculaire incidenten komen minder voor in vergelijking met personen met een normale BMI.

Hiermee wordt het belang van een optimaal, 'in goede vorm' gewicht in verband met cardiovasculaire gezondheid zeker niet in twijfel getrokken. Wel wordt hiermee de pertinentie van de BMI als indicator voor cardiovasculair risico gerelativeerd. De auteurs verduidelijken dat de resultaten bij de personen met overgewicht vermoedelijk te verklaren zijn door een verhoging van de spiermassa, terwijl enkel een verhoging van de vetmassa het cardiovasculair risico verhoogt.

Nicolas Guggenbühl,
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Romero-Corral et al. Lancet 2006 ;368 :666-78

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés