.
 

Archieven> Artikel> N°78
<< previous next >>

Alzheimer: koper stijgt naar het hoofd

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 78, September 2006

het artikel drukken

Koper is een oligo-element dat onontbeerlijk is voor een goede hersenwerking. Koper blijkt, wanneer de voeding bijzonder vetrijk is, een tweede natuur te bezitten. Verzadigde vetten worden algemeen aanzien als een factor die de ziekte van Alzheimer bevordert. Recent onderzoek, uitgevoerd bij knaagdieren, toont aan dat de neurodegeneratieve veranderingen als gevolg van een hypocholesterolemiërend dieet geaccentueerd werden door het koper aanwezig in het drinkwater. Een onderzoeksteam uit Chicago deed hieromtrent onderzoek bij 3 718 personen, 65-plussers, die gedurende zes jaar werden gevolgd. De cognitieve functies werden getest bij aanvang van de studie, na drie en tenslotte nog eens na 6 jaar.

Ze stelden vast dat de inname van koper gepaard gaat met een versnelling van het verval van de cognitieve functies, maar dit uitsluitend in de groep (n=604) die vetrijk at. De onderzoekers stelden vast dat binnen deze groep, zij die zich in het bovenste kwintiel van de koperinname bevonden, de achteruitgang van de cognitieve functies opmerkelijk sneller verliep. Een achteruitgang equivalent met die gespreid over een periode van 19 jaar en meer ! Ze wijzen er nog op dat de relatie bijzonder uitgesproken was voor de koperinname afkomstig van supplementen en eerder zwak bij de koperinname via de voeding.

Nicolas Guggenbühl,
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Morris MC et al. Arch Neurol 2006;63:1085-8.1

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés