.
 

Archieven> Artikel> N°77
<< previous next >>

Koffie goed voor de bloedvaten?

Door Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 77, Mei/Juni 2006

het artikel drukken

Van de antioxidanten aanwezig in thee en hun positieve eigenschappen voor het lichaam wordt alleen maar lovend gesproken. Geldt dit ook voor zijn neefje, de koffie, die ook een resem antioxidanten bevat ? Volgens een recente studie zou koffie meer dan alleen maar een opkikker zijn voor het ochtendhumeur. Onderzoekers aan de Universiteit van Oslo, Noorwegen, hebben het verband onderzocht tussen het dagelijks drinken van koffie en algemene sterfte, sterfte te wijten aan cardiovasculaire aandoeningen, bepaalde vormen van kanker en ontstekingsaandoeningen. Aan het onderzoek namen 27 321 vrouwen deel (leeftijd tussen 55 en 69 jaar) die gedurende vijf jaar werden gevolgd. Resultaat : een dagelijkse consumptie van 1 tot 3 tassen koffie leidt tot een daling met 24 % van het risico op sterfte ten gevolge van cardiovasculaire aandoeningen en met 28 % voor andere, inflammatoire aandoeningen. De studie toont ook aan dat wanneer méér dan drie tassen koffie per dag gedronken worden dit geen bijkomend voordeel biedt in termen van risicodaling. Dit is dus goed nieuws voor ‘matige koffiedrinkers’ temeer omdat koffie vaak met een beschuldigende vinger gewezen wordt.

Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl,
Diëtist, voedingsdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés