.
 

Archieven> Artikel> N°77
<< previous next >>

Als suikers het oog schaden

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 77, Mei/Juni 2006

het artikel drukken

Atrofische maculaire degeneratie (AMD) is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid op latere leeftijd. Hoewel in tal van studies wordt gesteld dat een verstoord koolhydratenmetabolisme (bijvoorbeeld in geval van diabetes) het risico op AMD verhoogt, heeft er zich nog geen enkele studie specifiek gebogen over de rol van de hoeveelheid koolhydraten en vooral over de kwaliteit van de koolhydraten. Dit aspect werd wel recent onderzocht bij zowat 500 vrouwen, een deelgroep van de omvangrijke en gekende verpleegstersstudie. De onderzoekers registreerden de totale hoeveelheid koolhydraten die in de loop van 10 jaar werden ingenomen waarbij rekening gehouden werd met de glycemische index (GI). De studie toont aan dat het risico op vroegtijdige tekenen van AMD dubbel zo groot was bij vrouwen die een voeding met een hoge GI innamen in vergelijking met zij die een voeding met een lage GI innamen. Voor wat de kwantiteit van de ingenomen koolhydraten betreft blijkt er geen meetbare invloed te bestaan met betrekking tot het risico op AMD. Dit onderzoek toont nog maar eens aan dat niet zozeer de kwantiteit dan wel de kwaliteit van de ingenomen suikers belangrijk is!

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Chiu C-J et al. Am J Clin Nutri 2006;83:880-886

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés