.
 

Archieven> Artikel> N°79
<< previous next >>

Alcohol beschermt het hart van diabetici

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 79, Oktober November 2006

het artikel drukken

Reeds heel wat studies toonden op een overtuigende wijze aan dat een matige consumptie van alcohol tot een substantiële verlaging (tot 20 %) van het risico op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit leidt. Niettemin wordt de consumptie van alcohol in verband gebracht met gewichtstoename, triglyceridemie, een hogere bloeddruk en kan men zich terecht de vraag stellen of het beschermend effect ook geldt voor type 2 diabetespatiënten, bij wie het cardiovasculair risico zo wie zo al hoger ligt. Een Nederlands onderzoeksteam zocht naar een afdoend antwoord op deze vraag door uit zes cohortstudies een meta-onderzoek op te zetten. Uit de resultaten blijkt dat bij een zeer matige alcoholconsumptie (minder dan 6 gram alcohol per dag), het risico op totale mortaliteit significant daalt in vergelijking met de geheelonthouders (relatief risico of RR = 0.64 %). Bij hogere alcoholinnamen (van 6 tot 18 gram en 18 gram en meer) is geen enkel significant effect meer vast te stellen. Wat het hart betreft, daalt het risico op sterfte en het risico op cardiovasculaire incidenten significant voor de drie aangehaalde niveaus van alcoholconsumptie en dit in vergelijking met de geheelonthouders met een RR gelegen tussen 0.34 en 0.75. Besluit : het onderzoek toont duidelijk aan dat ook bij diabetici het cardiovasculair systeem gebaat is met een matige consumptie van alcohol, geheel te vergelijken met niet-diabetici.

Nicolas Guggenbühl,
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
: Koppes LLJ et al. Diabetologia 2006;49:648-52.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés