.
 

Archieven> Artikel> N°79
<< previous next >>

Sla tegen geheugenverlies

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 79, Oktober November 2006

het artikel drukken

Wie dagelijks een portie groenten eet (geldt niet voor fruit) zal, volgens onderzoekers aan de Rush Universiy Medical Center, Chicago, Illinois, op latere leeftijd minder aan geheugenverlies leiden. De onderzoekers deden hiervoor onderzoek bij 3 718 personen, allen 65-plussers, gedurende zes jaar. Er werden twee groepen vergeleken, enerzijds zij die dagelijks (of minder) één portie groenten innamen en anderzijds zij die tot drie porties groenten per dag aten. Het verlies aan geheugen (bepaald met behulp van cognitieve tests) werd in beide groepen gemeten. Resultaat : in groep 2 (veel groenten) was er tot 40 % minder geheugenverlies ! Voor de onderzoekers kan dit gelijk gesteld worden met een 'verjongingskuur' van ongeveer 5 jaar... Bladgroenten (sla, spinazie, zuring, ...) blijken het meest doeltreffend te zijn om het verlies aan geheugen af te remmen. Fruit daarentegen, zeer verrassend, heeft deze eigenschap niet. Is hier een verklaring voor ? De onderzoekers denken dat vitamine E hierbij een rol speelt. Deze vitamine wordt beter opgenomen wanneer ze samen met een vetstof wordt gebruikt (mayonaise, vinaigrette, dressing, ...) of wanneer de groenten gekookt worden...

Nicolas Rousseau,
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
M.C. Morris et al. Neurology 2006 ;67 :1370-76.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés