.
 

Inhoudstafel HF 65
Mei/Juni 2004
Prebiotica: darmen als mikpunt
Nog nooit was het onderzoek naar prebiotica zo intensief als vandaag. Meer en meer kandidaten verdringen zich met ongeduld om eindelijk tot de club van “vrienden” in de darmflora te kunnen toetreden. De fructanen, met het inuline voorop, behouden in dit opzicht een voorsprong van verschillende lengtes. Onlangs werd in Parijs een volledig symposium aan fructanen gewijd.*

Prebiotica, functionele voedingsmiddelen met onmiddellijk resultaat!
Bijna alle functionele voedingsmiddelen hebben een gemeenschappelijk doel: primaire preventie. Deze lovenswaardige ambitie garandeert echter niet altijd een optimale werking. Vandaar het belang van prebiotica, de effecten op het organisme zijn veel sneller meetbaar.

Water en dieet: hulp of remedie?
Water is ontegensprekelijk dé drank bij uitstek voor wie op zijn gewicht moet letten. Maar is water wel de aangewezen drank om te vermageren?

Antioxidantia onder de loep
Aansluitend op de SU.VI.MAX.-studie organiseerde de Division Chemie Alimentaire de la Société Royale de Chemie, in samenwerking met de Grappe Nutrition, onlangs* een eerste wetenschappelijke bijeenkomst waarop de rol van antioxidantia werd toegelicht. Het relaas van de vele debatten…

Omega-3: trombus onder controle
Omega-3 vetzuren zijn vooral bekend omwille van hun “cardiobeschermende” eigenschap. Die is gebaseerd op diverse mechanismen, waarvan het anti-trombotisch effect er een van is en bijzonder interessant blijkt te zijn in geval van gemengde hyperlipidemie.

Cholesterol: een nieuw werkingsmechanisme
Van meervoudig onverzadigde vetzuren is bekend dat ze een hypocholesterolimiërend effect hebben. Zopas werd een nieuw werkingsmechanisme voorgesteld dat voor een deel de verklaring geeft voor dit effect. Verrassing: de oxidatieve fenomenen, die nu vaak bestreden worden, blijken hier onontbeerlijk te zijn…
Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be