.
 

News 2006
<< previous next >>

Race tegen Alzheimer?

Een sedentair leven gaat gepaard met een hoger risico van de ziekte van Alzheimer... Door een actief leven daarentegen kunnen we het hoofd langer helder houden!

Door Nicolas Rousseau

News van :
30 Mei 2006

het artikel drukken

De fysieke en cognitieve vermogens nemen af met de leeftijd op een natuurlijke manier door het verouderen maar het kan ook door bepaalde aandoeningen veroorzaakt worden. In enkele studies werd reeds in het verleden een verband gelegd tussen het niveau van fysieke activiteit en dementie en het intermediaire stadium ervan, de cognitieve stoornissen. Toch kon in geen enkel onderzoek tot heden toe een duidelijke relatie worden bewezen tussen de fysieke activiteit van de senior en de progressie van de aandoening. Dat werd nu wel aangetoond door Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Washington in Seattle in de staat Washington.

Bijna 2 300 mensen ouder dan 65 jaar en zonder dementie werden in dit onderzoek betrokken bij het begin tussen 1994 en 1996. Elke deelnemer onderging een reeks testen (evenwicht, gang, grijpkracht, selectief geheugen enz.) om de fysieke en cognitieve prestaties te evalueren op divers evaluatieschalen. Deze tests werden om de twee jaar herhaald tot het einde van de follow-up in oktober 2003, parallel met een meer diepgaande opsporing van een dementietoestand.

Goed voor de neuronen

Het verdict is duidelijk. Het niveau van fysieke activiteit van de senior voorspelt zijn risico van dementie. Bij het begin van de studie reeds was de evaluatie van de meest sedentaire mensen (met de laagste fysieke prestatiescores) op de cognitieve testen het minst goed. Na 6 jaar follow-up kregen meer dan 220 personen de ziekte van Alzheimer. De studie toont aan dat hoe hoger de score van fysieke activiteit is, des te geringer het risico is van de ziekte.

Ze toont tevens aan dat het mogelijk is de verschillende ontwikkelingsstadia ervan zeer eenvoudig te evalueren en preventief te werken. Een vertraagde gang en een slecht evenwicht gaat gepaard met een groter risico van de aandoening bij mensen zonder duidelijke cognitieve stoornis. Bij mensen in de eerste stadia van een cognitieve achteruitgang en moeilijkheden om een voorwerp met kracht vast te nemen hebben eveneens een duidelijk groter risico van dementie.

Deze resultaten leiden ertoe de hypothese te opperen dat regelmatige beweging op hogere leeftijd met verbeteren en behouden van de fysieke vermogens eveneens kan zorgen voor het behoud van een goede functie van de zenuwcellen en helpen om de draad van de gedachten niet te verliezen….

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Wang Li MS et al. Arch Intern Med 2006;166 :1115-1120

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés