.
 

News 2006
<< previous next >>

Aspartaam: "de valse suiker" witgewassen

Aspartaam is al lang onderwerp van een hele polemiek die nog feller werd door de resultaten van het Instituut Ramazzini, waarin een kankerverwekkend effect werd geopperd bij een normaal consumptieniveau.  EFSA (European Food Safety Authority) heeft zich over het onderwerp gebogen en deze resultaten doorgelicht om waarheid van onwaarheid te onderscheiden. Het vonnis is mild...

Door Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl

News van :
23 Mei 2006

het artikel drukken

De studie die in 2005 door het Instituut Ramazzini werd uitgevoerd, in Bologna, verklaarde dat het verbruik van aspartaam niet zonder risico's was en had het effect van een bom. Er werd gesteld, op basis van de geobserveerde gevolgen van aspartaam bij knaagdieren dat er een risico van leukemie en/of lymphomen was bij de verbruikers van dit zoetmiddel. De publicatie heeft veel reacties losgemaakt zodat de Europese Instantie van Voedselveiligheid is overgegaan tot een zorgvuldige evaluatie van de gegevens van deze Italiaanse studie.

Het panel van deskundigen heeft de vinger gelegd op bepaalde fouten in de interpretatie van de gegevens. Aldus kan de lichte stijging van kankerincidentie niet aan aspartaam toegeschreven worden, maar waarschijnlijk aan een hoge incidentie van chronische ontstekingsziektes die bij alle dieren werd geobserveerd, met inbegrip van die van de controlegroep.

Niet schuldig

De conclusies van deze studie zijn dat aspartaam, evenals zijn metabolische derivaten (asparaginezuur, fenylalanine en methanol, moleculen die in het gastro-intestinale kanaal bij de metabolisatie worden geproduceerd), geen genotoxische en/of kankerverwekkende effecten op het organisme veroorzaken.
De instantie verklaart dat op basis van de beschikbare gegevens, er geen reden is om de aanvaardbare dagelijkse dosis (ADD) van aspartaam te herzien, die op 40mg/kg is vastgesteld. Bovendien is deze dosis moeilijk op een dag voor een gezonde volwassene met een normaal gewicht te bereiken; zij stemt overeen met het nemen van 10 l gashoudende dranken aan aspartaam (240mg/l) of met een dagelijkse consumptie van meer dan 126 tabletten van eeen zoetmiddel met aspartaam. Het panel voegt eraan toe dat het verbruik van aspartaam in Europa tot 10 mg/kg/dag gaat, hetgeen duidelijk lager is dan ADD.

Ondanks de storm van discussies die altijd rond dit zoetmiddel woedt, rechtvaardigen de wetenschappelijke gegevens in geen enkel opzicht de vrees ten opzichte van het verbruik van dranken of andere producten die met aspartaam worden gezoet.

Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl,
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
The EFSA Krant (2006), 356, 1-44.
Meer info op: http://www.efsa.eu

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés