.
 

News 2006
<< previous next >>

Cacao in de huid

Aan de vooravond van de zomer kunnen we zeggen dat de resultaten van een recente studie in Duitsland net van pas komen : we wisten al dat de flavanolen in cacao antioxiderende eigenschappen hebben maar nog niet dat daardoor ook effecten optreden op de aan de zon blootgestelde huid.

Door Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl

News van :
07 Juni 2006

het artikel drukken

Als we deugden van chocolade willen roemen, dan moeten we onvermijdelijk spreken over de antioxidantia die erin aanwezig zijn voornamelijk onder vorm van flavanolen (een soort polyfenolen). Natuurlijk treffen we die ook aan in druiven, rode wijn en thee maar hier hebben we het nu vooral over cacao. In een recente studie van de Universiteit Heinrich-Heine in Düsseldorf in Duitsland bij 24 vrijwilligsters werd het effect geanalyseerd van consumptie van flavanolen op de reactie van de huid op ultraviolet-stralen.

De steekproef werd verdeeld in twee subgroepen. Een groep kreeg een geringe suppletie met flavanolen (27 mg per dag), de andere kreeg een dosis van 326 mg per dag, en wel onder vorm van een cacaodrank rijk aan flavanolen. Elk van de deelneemsters werd onderworpen aan UV-straling om de zes weken tijdens de studieperiode (week 0, week 6 en week 12). De evolutie van gevoeligheid van de huid aan de stralen werd bepaald door de intensiteit van de vastgestelde roodheid. In de loop van de studie dienden de vrouwen hun normale voedingsgewoonten verder te zetten, geen zonnebank te gebruiken en geen zelfbruinende lotions.

Fotoprotectie

De studie toont aan dat regelmatig verbruik van een drank rijk aan flavanolen een fotoprotectie kan geven en de gezondheid van de huid kan verbeteren door in te werken op de structuur en functie ervan. In week 6 stelden de vorsers reeds een verminderde gevoeligheid vast van de huid voor de straling met 15 %. Dat percentage liep zelfs op tot 25% in de twaalfde week van de suppletie.

Nog andere effecten op het uitzicht van de huid werden vastgesteld : een toename van de onderhuidse doorbloeding, een toename van de densiteit en van de dikte van de epidermis met respectievelijk 16 et 12 % en een verbeterde hydratatie met 28%. Deze gunstige effecten werden niet vastgesteld in de groep met een geringe suppletie met flavanolen.

Deze gegevens die eerder behoren tot het domein van de nutri-cosmetica dan van de diëtetiek, zijn zeker geen reden om zich overmatig aan de zon bloot te stellen of om excessief chocolade te eten. Maar ze zijn hoe dan ook een bijkomend “gezondheidselement » voor chocolade, een voedingsmiddel dat beslist geen alledaags snoepgoed is…

Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl,
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Stahl W, Journal of Nutrition 2006 ;136 :1565-1569.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés