.
 

News 2006
<< previous next >>

Minder vet eten doet niet verdikken

In verband met lichaamsgewicht staan de beperking van vet en de beperking van koolhydraten soms lijnrecht tegenover elkaar. Een recente studie, uitgevoerd bij menopauzale vrouwen, toont aan dat een voeding met vetbeperking en met een toename van koolhydraten afkomstig uit fruit, groenten en volle graanproducten de toename van lichaamsgewicht voorkomt.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
04 Januari 2006

het artikel drukken

Vetarme diëten worden wel eens verweten dat ze rijk zijn aan koolhydraten. Voor sommigen is dit een verklaring voor de soms teleurstellende resultaten die met de klassieke vermageringsdiëten verkregen worden. Sommige nutritionisten aarzelen zelfs niet om de gegrondheid van de klassieke voedingsaanbevelingen in twijfel te trekken. Deze stellen dat de belangrijkste bron van energie afkomstig moet zijn van koolhydraten en het zijn juist deze voedingsstoffen die oorzaak zijn van gewichtstoename.

Bij menopauzale vrouwen neemt het risico op toename van het lichaamsgewicht toe. Vandaar de belangstelling om de invloed van de voeding bij deze bevolkingsgroep van naderbij te bekijken. Dit is met name wat Barbara Howard (MedStar Research Institute, Washington D.C.) en haar collega’s deden en dit op basis van de gegevens uit de Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. Meer dan 48.000 menopauzale vrouwen waren bij deze studie betrokken die ofwel deel uitmaakten van de interventiegroep (40 %) ofwel van de controlegroep (60 %).

Aan de dames van de ‘interventiegroep’ werd gevraagd de aanbreng van vetten in hun voeding te milderen en die van groenten, fruit en volle graanproducten te verhogen. Om minder vet te leren eten werden ze individueel en in groep begeleid. Ze kregen evenwel geen raadgevingen in verband met gewichtsverlies of hoe ze minder calorieën konden innemen. In de ‘controlegroep’ veranderden de vrouwen niets aan hun voedingsgewoonten.

Geen verdere gewichtstoename

Na gemiddeld 7,5 jaar van onderzoek, wat eerder lang is voor een onderzoek naar evolutie van het lichaamsgewicht, bekeken de vorsers de verkregen resultaten. Uit deze bleek dat de vrouwen uit de interventiegroep (in vergelijking met de controlegroep) gedurende het eerste jaar van het onderzoek gemiddeld 2,2 kg aan lichaamsgewicht verloren en dat in de loop van het verder onderzoek deze trend zich in beperkte mate doorzette.

Uit de resultaten blijkt dus duidelijk dat het gevolgde voedingsschema (arm aan vetten, zonder een ‘vermageringsdieet’ te zijn) doeltreffend blijkt te zijn om de gewichtstoename te beperkten, in het bijzonder bij vrouwen in deze levensfase .
In een hoofdartikel gewijd aan deze studie verduidelijken Michael Dansinger (Tufts-New England Medical Center) en Ernst Schaefer Tufts University) dat in weerwil van het feit dat deze studie niet bedoeld was om het verlies aan lichaamsgewicht te onderzoeken, de bekomen resultaten niet overtuigend genoeg zijn en dat verder onderzoek noodzakelijk is. Voor de auteurs moet vooral aandacht besteed worden aan het verstrekken van informatie die blijvende veranderingen in de levensstijl beogen. Ondertussen blijkt toch dat de bezwarende argumenten dat een vetarme voeding tot gewichtstoename leidt bakzeil halen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, nutritionist

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés