.
 

News 2005
<< previous next >>

Bloeddruk: daling door plantaardige producten, verhoging door rood vlees

Niet alleen zout dient beperkt te worden bij een probleem van hoge bloeddruk. Ook rood vlees doet het risico op hypertensie stijgen in tegenstelling tot plantaardige voedingsmiddelen...

Door Nicolas Rouseau

News van :
21 December 2005

het artikel drukken

Het nefast effect van zout op de bloeddruk is goed gekend bij het brede publiek. Toch dient hier een nuance gemaakt want dat is enkel het geval bij mensen die er gevoelig voor zijn. Bij arteriële hypertensie kan het dan ook niet volstaan enkel de natriumaanbreng te beperken… Uit vroegere onderzoeken is de positieve invloed gebleken van een hoge consumptie van zuivelproducten en groenten en fruit en de negatieve impact van een hoog verbruik van vet. In een nieuwe studie werd de analyse nog uitgebreid tot het geheel van plantaardige eetwaren en het verbruik van rood vlees.

15 jaar verloop

Gedurende 15 jaar hebben onderzoekers van de universiteit van Minnesota in Minneapolis in de VS de evolutie van de bloeddruk gevolgd bij bijna 4 300 jonge mensen tussen 18 en 30 jaar oud die deelnamen aan een internationaal befaamde studie, de CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) Study. Het belang van deze studie is nu net de interesse voor de evaluatie van de bloeddruk bij die jonge volwassenen van wie gewoonlijk niet wordt aangenomen dat ze risico lopen op hoge bloeddruk. Door de follow-up op lange termijn konden een aantal omgevingsfactoren worden opgespoord die het risico op hypertensie doen toenemen. De resultaten moedigen ons aan onze voedingsgewoonten voor een groot deel te herzien.

Geen effect van melk

Hoe groter de aanbreng van plantaardige producten (volle en geraffineerde graanproducten, fruit, groenten, noten granen en peulvruchten),des te lager het risico op hypertensie. Concreet, in verhouding tot het eerste quintiel van de voedingsaanbreng, neemt het risico tussen het tweede en vijfde quintiel af met 27 tot 36 %. Eigenaardig genoeg, in tegenstelling tot wat waargenomen is bij oudere mensen, lijkt de zuivelaanbreng geen effect te hebben op de bloeddruk in deze populatie. Zuivel geeft geen bescherming maar verhoogt het risico evenmin. Maar het verbruik van rood vlees en fijne vleeswaren verhoogt wel het risico op hypertensie op een lineaire manier: hoe meer men ervan eet, hoe groter het risico. Een bijkomend argument dus om de Bourgondische manier van eten in onze landen te veranderen. Meer dan 10 % van de Belgen zijn in hoge mate door dat probleem betroffen…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Steffen LM et al Am J Clin Nutr 2005;82(6) :1169-77

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés